Zorgverzekering mogelijk op de schop bij groot deel verzekerden

Door Gepubliceerd op: 6 november 2024
zorgverzekering

© jennyfriedrichs, Pixabay

De komende weken wil ruim 65 procent van de consumenten op zoek naar een betere of goedkopere zorgverzekering voor 2025. Dit blijkt uit een onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Gemiddelde premie zorgverzekering stijgt

De onderzoekers trappen af met de mededeling dat de gemiddelde zorgpremie het komende jaar opnieuw gaan stijgen. Zo is naar verwachting de gemiddelde zorgpremie in 2025 € 158 per maand voor een basisverzekering, Dat is een gemiddelde stijging van € 12 per maand vergeleken met 2024.

Vergrijzing en stijgende loonkosten

De stijging van de zorgpremie komt volgens de onderzoekers door de vergrijzing van de samenleving en de stijgende (loon)kosten in de zorg. Dit zou ook blijken uit de beleidsdocumenten die de regering afgelopen Prinsjesdag presenteerde.

Werkelijk overstappen van zorgverzekering onzeker

De onderzoekers vinden het om die reden logisch dat twee derde van de consumenten de eigen zorgverzekering de komende weken kritisch onder de loep wil nemen. Een mogelijke verandering van de (aanbieder van de) zorgverzekering zou bovendien passen bij het beeld dat de Autoriteit Consument & Markt eerder dit jaar schetste op basis van eigen onderzoek. Dit wil overigens niet zeggen dat al deze mensen ook werkelijk overstappen naar een andere zorgverzekering, zo benadrukken de onderzoekers.

Aanvullende zorgverzekering overwegen

Het onderzoek laat tevens zien dat de helft van de ondervraagden die heeft aangegeven te willen overstappen van zorgverzekering mogelijk iets wil veranderen aan hun huidige verzekering. Hierbij zou 34 procent van de ondervraagden een minder uitgebreide aanvullende dekking van de zorgverzekering overwegen. Ongeveer 8 procent wil de aanvullende dekking zelfs opzeggen.

Risico van hogere rekening achteraf

Tegelijkertijd zou 44 procent van de ondervraagden de aanvullende zorgverzekering juist willen uitbreiden. Deze mensen zouden volgens de onderzoekers de extra kosten van een aanvullende verzekering afzetten tegen het risico van een hogere rekening achteraf.

Eigen risico verhogen of verlagen

Tot slot ging het onderzoek in op de vraag of de ondervraagden hun eigen risico willen veranderen. Hierop zou 11 procent hebben aangegeven hun eigen risico te willen verlagen. Aan de andere kant zou ruim 14 procent juist het eigen risico willen verhogen.

Vooral jongeren willen eigen risico verhogen

Hierbij is het de onderzoekers opgevallen dat vooral jonge verzekerden het eigen risico willen verhogen. Volgens de onderzoekers is dit goed te verklaren omdat deze relatief gezonde groep weinig zorg verwacht nodig te hebben.

Bron: Geld.nl

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée