Verzekeringsfraude in 2023: minder claims, hogere bedragen
Verzekeraars hebben in 2023 bijna achtduizend keer verzekeringsfraude vastgesteld. Het gaat dan om fraude bij zowel onterechte claims als bij het aanvragen van verzekeringen. Het fraudebedrag komt in totaal uit op 86 miljoen euro. Een jaar eerder (2022) zijn bijna tienduizend fraudeurs betrapt en is daardoor 80 miljoen euro bespaard. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.
Professionalisering verzekeringsfraudeurs
Uit de cijfers blijkt dus dat er minder fraudezaken zijn geconstateerd, maar dat per zaak het gemiddeld om een hogere fraudebedrag ging. De belangenbehartiger van verzekeraars heeft dan ook geconstateerd dat verzekeringsfraudeurs zich verder professionaliseren, zoals bij cyberbendes het geval is. Het Verbond bepleit daarom dat fraude nog beter wordt aangepakt, vooral ook omdat mensen die te goeder trouw zijn niet te veel betalen.
Na aangetoonde verzekeringsfraude meerdere maatregelen mogelijk
Als een fraude is onderzocht en aangetoond, zijn meerdere maatregelen mogelijk, zo vervolgt het Verbond. Mogelijke maatregelen zijn het afwijzen van de claim, het beëindigen van de polis, het terugvorderen van de onderzoekskosten en het doen van aangifte bij de politie.
Gezamenlijk waarschuwingssysteem verzekeraars
Een andere mogelijkheid voor verzekeraars is de gegevens van de fraudeur opnemen in het gezamenlijke waarschuwingssysteem. Dit draagt volgens het Verbond bij aan oplettendheid in de sector en voorkomt dat een fraude of een poging daartoe bij een andere verzekeraar wordt herhaald.
Tactieken verzekeringsfraude steeds complexer
In 2023 heeft het CBV 225 adviezen over relevante cyberincidenten en -dreigingen met de sector gedeeld, aldus de belangenbehartiger. Fraudetactieken zouden ook steeds complexer worden. Fraude door cybercriminelen en gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om fraude te plegen, blijven daardoor een aandachtspunt binnen de gehele financiële sector.
Onderzoek naar verzekeringsfraude
Tot slot laat de belangenbehartiger weten dat eind 2017 het Openbaar Ministerie (OM), de politie en het Verbond een onderzoek zijn gestart om de opsporing en vervolging van verzekeringsfraude te verbeteren. Dankzij jurisprudentie die is voortgekomen uit dit onderzoek zouden inmiddels de voorwaarden zijn vastgesteld waaronder privaat verricht onderzoek kan dienen als de basis van een strafrechtelijk opsporingsonderzoek.
OM, politie en het Verbond verder in gesprek
Onder die strikte condities zou het mogelijk zijn incidentonderzoeken van verzekeraars daarin optimaal te benutten. OM, politie en het Verbond gaan daarom met elkaar in gesprek over hoe deze werkwijze landelijk ingezet kan worden.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Deel dit bericht, kies uw platform!
Wink Sabée