Stella, ANWB, KPN en AXA samen in actie tegen fietsendiefstal

Door Gepubliceerd op: 29 september 2021
Stella, ANWB, KPN en AXA samen in actie tegen fietsendiefstal

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de populariteit van de elektrische fiets behoorlijk toegenomen. Goed nieuws voor de fietsendieven, want zij zijn zeer geïnteresseerd in die dure e-bikes. Het wordt ze echter lastig gemaakt door Stella, ANWB, KPN en AXA. Deze bedrijven slaan de handen ineen en komen met een totaaloplossing om fietsendiefstal zoveel mogelijk te voorkomen en eenmaal gestolen e-bikes zo snel mogelijk terug te vinden.

Zorgeloos fietsen
De vier bedrijven bieden Zorgeloos fietsen aan, een combinatie van een e-bike met GPS, een uitgebreide verzekering en 5 jaar garantie. Volgens opsporingsdienst FRIS Nederland B.V. is het gebruik van GPS zeer effectief: “Meer dan 80 procent van de e-bikes wordt teruggevonden dankzij de ingebouwde chip. En vaak levert dit ook nog een kleine tien procent bijvangst op doordat er op de vindplaats nog meer e-bikes gestald zijn.”

SAFE
De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) juicht het initiatief toe. Volgens onderzoek van deze stichting bedraagt de jaarlijkse schade door fietsendiefstal inmiddels 600 miljoen euro. Het aantal aangiftes van gestolen e-bikes nam tussen 2019 en 2020 toe met 37 procent naar ruim 18.000. De stichting vermoedt dat het werkelijke aantal diefstallen zeven keer zo hoog ligt. “We zijn blij dat grote partijen in de markt hun krachten bundelen om dit probleem aan te pakken, want hier is grote behoefte aan in de maatschappij”, zegt Guus Wesselink, waarnemend voorzitter van SAFE. “We willen veilig en zorgeloos onze e-bike kunnen stallen tijdens een supermarktbezoek.”

Stijging premie fietsverzekering
De combinatie van een hogere schadelast door het toegenomen aantal diefstallen en de hogere waarde van de gemiddelde fiets zorgt ervoor dat de premies van fietsverzekeringen onder druk komen te staan. De ANWB hoopt met de deelname aan Zorgeloos fietsen een premiestijging te kunnen voorkomen. “We zetten alle middelen in om de premies van fietsverzekeringen niet te hoeven verhogen”, vertelt Joris Smink van ANWB Verzekeringen. “Deze samenwerking is daar een voorbeeld van.”

Is een fietsverzekering nodig?
Voor een goedkope fiets die voornamelijk in het schuurtje staat, is een fietsverzekering vaak niet nodig. Het zijn juist de duurdere fietsen waarvoor het uit kan de premie te betalen. Dat de fiets voornamelijk binnen staat, is helaas geen argument meer om van een verzekering af te zien. Niet alleen de gemiddelde fiets is veranderd, ook het type dief dat op jouw kostbare bezit aast, is niet meer hetzelfde. “Waar vroeger de ‘gelegenheidsdief’ er met een fiets vandoor ging, zijn het vandaag de dag georganiseerde bendes. Het aantal aangiftes van fietsdiefstal stijgt de afgelopen jaren met meer dan dertig procent, meldde onlangs RTL Nieuws. Bij tien procent van de aangiftes wordt de fiets zelfs uit de schuur gestolen. Bussen vol met e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa”, aldus Stella. De verwachting is dat de GPS-tracking ervoor zorgt dat meer fietsen worden teruggevonden en dat fietsendiefstal zo minder interessant wordt.

Bron: Stella

Deel dit bericht, kies uw platform!

Paulien van de Hoef

Paulien van de Hoef