SNS kan rustig blijven concurreren

Door Gepubliceerd op: 6 februari 2013

De vrees dat door nationalisatie van SNS de concurrentie op de hypothekenmarkt afneemt lijkt ongegrond.

Vereniging Eigen Huis heeft het nationaliseren van SNS Bank aangegrepen om opnieuw te wijzen op het volgens haar bestaande concurrentiegebrek op de hypothekenmarkt.

Eigen Huis wijst erop dat ABN AMRO haar klanten sinds de nationalisatie geen lagere hypotheekrente mag aanbieden dan de concurrentie. ING was zo’n zelfde lot beschoren, maar is sinds vorig jaar november weer vrij in het bepalen van haar tarieven. Door de overname van SNS Raal door de overheid wacht deze bank vermoedelijk hetzelfde lot als ABN AMRO, verwacht de vereniging.

De vraag is of dit een reële dreiging is, of dat Eigen Huis dit een mooi moment vindt om nog eens aandacht te vragen voor haar petitie, waarin geprotesteerd wordt tegen de “overwinsten” op de hypotheekrente.

Wie kijkt naar de feiten moet de conclusie trekken dat Eigen Huis op meerdere plaatsen de plank mis slaat. Hoewel erkend moet worden dat slechts weinig partijen actief zijn op de hypothekenmarkt, is wel degelijk sprake van onderlinge concurrentie, zowel wat prijs betreft als op het gebied van voorwaarden.

Om te beginnen vergelijkt Eigen Huis op haar petitiepagina alleen de tarieven van ING, ABN AMRO en Rabobank. Partijen als Obvion, Argenta, AEGON, ASR, BLG en Delta Lloyd Bank om er maar een paar te noemen, worden niet vermeld. En datzelfde geldt voor SNS waar de vereniging nu de focus op richt. Wie goede zoekt vindt prijsverschillen bij een 10 jaar vaste rentetermijn van zo’n 0,7%, een behoorlijke marge dus.

Daar komt bij dat bij dergelijke prijsvergelijkingen vrijwel altijd uitgegaan wordt van budgethypotheken. Het is algemeen bekend dat een dergelijke uitgeklede hypotheek, waarbij de striptease per aanbieder verschilt, lang niet geschikt is voor iedere woningeigenaar. Hypotheekadvies is niet voor niets maatwerk, waarvan de prijs slechts een onderdeel vormt. Geconcludeerd kan worden dat vrijwel alle aanbieders een diversiteit aan hypotheekproducten in voorraad hebben om aan de individuele klantbehoefte te kunnen voldoen.

Tenslotte is het wezensvreemd om juist de noodklok te gaan luiden bij de nationalisatie van SNS. Het moet ook Eigen Huis bekend zijn dat het hier gaat om een bank die niet alleen eigen producten aanbiedt. Integendeel: SNS heeft zich ontwikkeld als een ‘hypotheekketen’ die als ongeboden adviseur optreedt.

Op dit moment bijvoorbeeld zet SNS bij 10 jaar rentevast de hypotheken van Syntrus Achmea en ASR in de schijnwerper en bij andere looptijden ook die van Nationale-Nederlanden en Aegon.

Er is geen enkele reden te bedenken waarom SNS deze advies- en bemiddelingsfunctie na de nationalisatie niet onveranderd kan voortzetten. Daarom lijkt de poging van Eigen Huis om de commotie rond de onteigening van SNS Reaal voor dit doel te gebruiken, misplaatst.

Jan Aikens

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet