Reiziger slecht op de hoogte dekking annuleringsverzekering in verband met corona
Ruim een kwart van de mensen sluit speciaal een annuleringsverzekering af vanwege de onzekerheid rondom corona. Dat blijkt uit onderzoek dat vergelijkingssite Independer heeft laten uitvoeren door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Verzekeraars bieden echter geen dekking meer voor annulering wegens coronamaatregelen. Bovendien is uit het onderzoek gebleken dat een derde niet weet of de afgesloten reisverzekering dekking biedt tegen onverwachte kosten als de code van het vakantieland tijdens de reis van geel naar oranje gaat. Veel mensen denken dat de verzekering gewoon alle onvoorziene kosten vergoedt, terwijl dit niet altijd zo is.
Een corona-uitbraak is niet meer onvoorzien
Volgens Independer zijn veel mensen niet goed op de hoogte van de dekking van hun verzekering als hun vakantieland tijdens de reis naar oranje gaat. Van de ondervraagden zegt 27 procent zelfs juist een annuleringsverzekering te hebben afgesloten vanwege deze onzekerheid.
“Daar schrikken we van,” zegt Bas Knopperts van Independer, “want sinds dit jaar biedt een annuleringsverzekering absoluut geen dekking meer voor een vakantie-annulering vanwege coronaproblemen. Verzekeraars zien een corona-uitbraak in het buitenland inmiddels niet langer als onvoorzien. Het is daarom zonde als je speciaal voor corona een annuleringsverzekering afsluit.” Knopperts geeft aan dat een annuleringsverzekering wel gewoon dekking biedt als je zelf niet kunt reizen omdat je corona hebt opgelopen. “Dat blijft ook gelden als je je vakantie moet afzeggen bij ernstige ziektes, baanverlies of het overlijden van een dierbare.”
Onverwachte kosten door een corona-uitbraak in het vakantieland
Als er tijdens een vakantie in het buitenland een corona-uitbraak plaatsvindt, levert dat onverwachte kosten op. Van de respondenten zegt 37 procent niet te weten of deze kosten gedekt worden door de reisverzekering. Maar liefst 20 procent denkt juist dat de reisverzekering hiervoor gewoon geldt.
Knopperts: “Als je aanwezig bent in een land waar de code oploopt naar oranje (of rood), moet je direct contact opnemen met je reisaanbieder of luchtvaartmaatschappij. Het is niet zo dat de verzekering ineens geen dekking meer biedt. Maar er gelden meestal wel uitzonderingen. Word je zelf ziek, dan heb je wél altijd dekking voor medische kosten. Maar moet je bijvoorbeeld in quarantaine zonder dat je ziek bent, dan is er goede kans dat je moet (mee)betalen. Datzelfde geldt voor kosten wanneer je door coronaproblemen voortijdig moet terugreizen naar Nederland, en ook voor eventuele testkosten. Nederland kan namelijk ineens eisen dat je je laat testen voordat je het land weer binnenkomt. Per verzekeraar kunnen de vergoedingen flink verschillen.”
Reizen naar een land waar code oranje geldt
Als een land code oranje heeft, geldt het advies dat je niet naar dat land moet reizen tenzij dat strikt noodzakelijk is. Ga je toch, dan is het zaak vooraf goed uit te zoeken wat voor dekking je reisverzekeraar nog biedt. Volgens Independer gaan de reisverzekeraars daar verschillend mee om. “De meeste zullen je nog wel dekking bieden op niet-coronagerelateerde kosten, zoals diefstal of verlies van spullen. Dat geldt ook als je een been breekt en je moet hoge medische kosten maken. Andere verzekeraars bieden geen enkele dekking meer bij een reis naar een code-oranjeland. Het is dus belangrijk om je vooraf altijd goed te informeren.”
Bron: Independer
Deel dit bericht, kies uw platform!
Paulien van de Hoef