Pieter Omtzigt keert niet terug in de Kamer

Door Gepubliceerd op: 12 juni 2012

Op de kandidatenlijst van het CDA ontbreekt de naam van Pieter Omtzigt. Hij was juist aan de slag gegaan als pensioenrapporteur in Brussel.

Het ging op en af met de parlementaire carrière van Pieter Omtzigt. Eerst zat hij een paar jaar in de Kamer en kwam vervolgens op een onverkiesbare plaats. Hij kon opnieuw in de Kamerbankjes zitting nemen toen CDA-ers doorschoven naar een ministerspost.

Kennelijk heeft hij nu geen genade kunnen vinden in de ogen van de selectiecommissie en stemt tot verbazing. Afgelopen maart immers stelde de Tweede Kamer hem aan tot pensioenrapporteur in Brussel. Hij kreeg de opdracht de Nederlandse belangen te behartigen bij de Europese plannen om de regels met betrekking tot pensioenuitvoerders te verscherpen. Zo maakt het kabinet zich grote zorgen over de door de Europese Commissie voorgestelde herziening van de IORP-Richtlijn. Het kabinet staat daarin niet alleen. In Nederland heeft een brede coalitie van werkgevers- en werknemersorganisaties, koepelorganisaties van pensioenfondsen en vermogensbeheerders zich tegen de IORP-plannen uitgesproken.

Zie ook: Kabinet vindt herziening IORP-richtlijn ongewenst

 Pieter Omtzigt bracht 7 juni nog als pensioenrapporteur een werkbezoek aan Brussel en legde zijn bevindingen vast in een blog.

Met de politieke standpunten van Omtzigt hoeft niet iedereen het eens te zijn. Ook zijn actiebereidheid tegen vermeende misstanden was soms misplaatst. Maar het staat vast dat hij een van de weinige Kamerleden is met inhoudelijke, technische kennis van het pensioenvak. Samen met Bibi de Vries (voormalig VVD-Tweede Kamerlid) had hij via amendementen en moties een belangrijk en bepalend aandeel in de vormgeving van de Pensioenwet en in tal van andere pensioengerelateerde wet- en regelgeving.

Wie hem niet als politicus zal missen, zal waarschijnlijk wel erkennen dat met Omtzigt veel pensioenkennis en een gedreven belangenbehartiger van het Nederlandse stelsel uit de Kamer verdwijnt.

Update

Dankzij een groot aantal voorkeursstemmen kwam Omtzigt toch in de Tweede Kamer.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet

Partners van Findinet

Nieuwsfeed