Operatie overdrachtsbelasting zal patiënt niet genezen

Door Gepubliceerd op: 25 augustus 2011

De verlaging van de overdrachtsbelasting zal niet tot extra vraag leiden, maar hooguit de al genomen beslissing om een huis te kopen naar voren halen. Ook kunnen onderhandelende partijen met een gat tussen vraag- en biedprijs er eerder uitkomen.

Dit voorspelt ING in haar Kwartaalmonitor Woningmarkt na bestudering van een soortgelijke maatregel in de Verenigde Staten. “De belastingverlaging zal echter geen wondermiddel blijken te zijn die de markt weer definitief in beweging krijgt, zeker niet als de maatregel tijdelijk is (het kabinetsplan gaat nu uit van expiratie midden 2012). Zie het voorbeeld in de VS, waar in 2009 en 2010 een tijdelijk belastingvoordeel de verkoopaantallen opstuwde. Na afloop van de regeling zakte de markt weer fors in.”

Juli: historisch dieptepunt

De Nederlandse huizenmarkt is de afgelopen maanden verder weggezakt. In juli is het aantal verkochte woningen voor de 5de maand op rij gedaald naar het laagste niveau sinds 1992 (begin van de datareeks). Op de piek – de eerste helft van 2006 – werden gemiddeld 18.000 woningen per maand verkocht. De afgelopen maanden waren dat er minder dan 10.000. De huizenprijzen staan ook nog steeds onder druk. De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning ligt inmiddels op het niveau van 5 jaar terug. Vanaf de piek bedraagt de prijsdaling gemiddeld 8%. Rijtjeswoningen zijn ruim 6% goedkoper geworden, appartementen 8% en vrijstaande huizen zo’n 10%. Hypotheeknorm niet doorslaggevend

Voor het leeuwendeel van de consumenten speelt het vraagstuk van de betaalbaarheid van een nieuwe woning overigens helemaal niet. Uit een enquête van het CBS blijkt dat 90% van de Nederlanders “zeker niet” de komende 12 maanden een huis gaat kopen of laten bouwen. Hiermee is de koopbereidheid van consumenten zelfs iets lager dan tijdens de huizenmarktcrisis van 1978-1982. De terughoudendheid onder kopers hangt samen met zorgen over het algemeen economisch klimaat en de teleurstellende arbeidsmarkt.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet