Landelijk gelegen woning nog steeds populair bij Randstedelingen
In 2021 ging van alle verkochte landelijk gelegen woonboerderijen 20% naar een nieuwe eigenaar uit de Randstad. Dat is drie procentpunt meer dan in 2020. Wel werden er minder landelijke woningen verkocht. Dat blijkt uit het rapport “Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch en Landelijk, 2021 in feiten en cijfers” van de NVM.
Randstedelingen kopen graag woonboerderijen
De krapte op de woningmarkt duurt onverminderd voort. Hoewel het tekort aan woningen het eerst te zien was in de Randstad en de grote steden daarbuiten, is het ook op het platteland al enige tijd lastig om een woning te kopen. Toch zoeken veel Randstedelingen hun heil in de landelijke gebieden. In 2021 ging zo’n 13% van de landelijk gelegen woningen naar iemand uit de Randstad. In 2020 was dat iets meer dan 10% en in 2015 nog maar zo’n 7%. Randstedelingen blijken vooral geïnteresseerd in woonboerderijen: van dit type woning ging in 2021 20% naar iemand afkomstig uit de Randstad terwijl dat in 2015 nog maar ruim 10% was.
Woningmarkt op het platteland ook oververhit
Wie in een landelijk gebied wil wonen, zal een goed gevulde portemonnee mee moeten brengen. Ook zal hij een beetje geluk nodig hebben. De krapte op de markt voor landelijke woningen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De keuze uit te koop staande landelijke woningen is in 2021 nog maar ongeveer een zesde van wat het in 2015 was. Ook de prijs is fors gestegen. Kostte een landelijke woning in 2015 gemiddeld nog minder dan vier ton, in 2021 is dat 738.000 euro. In 2021 is de prijs van een gemiddelde landelijke woning met 20% toegenomen, wat vergelijkbaar is met de gemiddelde prijsstijging op de totale markt voor koopwoningen.
De krapte op de woningmarkt brengt met zich mee dat er minder woningen verkocht worden. In 2020 werden nog 8.381 landelijk gelegen woningen verkocht. In 2021 daalde dat aantal naar 5.700 woningen.
Corona
Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de krapte op de markt voor landelijke woningen. In de Randstad was al eerder sprake van krapte op de woningmarkt. Wie nog enigszins betaalbaar wat ruimte wilde hebben, was aangewezen op verder weg gelegen locaties. “Door de ongekend krappe landelijke woningmarkt verruilen steeds meer kopers de Randstad voor een landelijk gelegen woonboerderij”, aldus de NVM. Daar kwam de coronapandemie nog eens bovenop. Het bleek dat veel mensen prima thuis konden werken en dus niet in de buurt van hun kantoor hoefden te wonen.
Bron: NVM
Deel dit bericht, kies uw platform!
Paulien van de Hoef