Invaren oude rechten moet wachten op nieuwe wetgeving

Door Gepubliceerd op: 12 december 2012

Pensioenfondsen mogen bij het overstappen van een nieuw contract niet vooruitlopen op de uitgestelde nieuwe wetgeving.

Dat schrijft staatssecretaris Klijnsma in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij antwoord geeft op vragen naar aanleiding van het uitstel van de herziening financieel toetsingskader pensioenfondsen.

De invoeringsdatum van het nieuwe Ftk is verplaats van 2014 naar 1 januari 2015. Zij wijt de vertraging vooral aan de `juridische aspecten die samenhangen met de invoering van een nieuw contract`. Ongetwijfeld doelt ze daarmee op het invaren van oude rechten in de nieuwe contracten.

In haar brief gaat ze in op de consequenties van het uitstel.

Vóór de komende zomer wil ze adviezen ontvangen met betrekking tot de ultimate forward rate en het invaren van de oude rechten.

Wel zal ook in 2014 bij de rekenrente met de UFR gewerkt worden. `De hoogte daarvan zal afhangen van het advies van de Commissie UFR`.

De Pensioenfederatie heeft ervoor gepleit om pensioenfondsen die al eerder klaar zijn om over te stappen op een nieuw pensioencontract, in de gelegenheid te stellen vooruit te lopen op de nieuwe wetgeving. `Gezien de juridische aspecten die samenhangen met het invaren van oude rechten in een nieuw pensioencontract, is het voor pensioenfondsen niet mogelijk om over te stappen op het nieuwe contract nog voordat de wetgeving van kracht is`, aldus Klijnsma. `Omdat pensioenfondsen werken met kalenderjaren, is 1 januari 2015 dan het eerste moment om te kunnen starten met het nieuwe pensioencontract.`

70%/mythe blijft halsstarrig in overheidscommunicatie

Vraag Tweede Kamer: Kunt u een reactie geven op berichten in de Telegraaf ‘Pensioen modaal 30% omlaag’, nu.nl ‘Nieuwe pensioenregels uitgesteld tot 2015’ en het Financieel Dagblad ‘Pensioenvernieuwing verloopt al jarenlang met horten en stoten’?

Antwoord: Het artikel in het Financieel Dagblad beschrijft het proces naar het nieuwe financieel toetsingskader tot nu toe. Deze beschrijving illustreert hoe moeilijk het is om met alle belanghebbenden in het pensioendossier uiteindelijk tot nieuwe wetgeving te komen. Maar uiteindelijk is het wel noodzakelijk om alle stappen te zetten en alle belanghebbenden in het proces mee te nemen. Het is een belangrijk onderwerp dat iedereen raakt. Daarom moeten we er ook de tijd voor nemen.

In het artikel op nu.nl waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland ervoor dat door het uitstel van het nieuwe financieel toetsingskader het jaar 2014 opnieuw een pensioencrisisjaar wordt. Van deze uitspraak neem ik afstand. Zoals eerder aangegeven wijzigt de problematiek bij de pensioenfondsen niet door de invoering van een nieuw contract. Uitstel heeft dus ook geen gevolgen voor de financiële positie van pensioenfondsen.

Het artikel in de Telegraaf ten slotte heeft betrekking op de aanscherping van het zogenaamde Witteveenkader. Deze aanpassing van de fiscale regelgeving, die in beginsel overigens los staat van het financieel toetsingskader, leidt ertoe dat minder pensioen kan worden opgebouwd. Voor sommige mensen betekent dit een flinke verandering, met name voor hoge inkomens. Maar met deze aanscherping is het nog altijd fiscaal mogelijk om 70% van het gemiddeld verdiende loon aan pensioen op te bouwen.”

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet