Interpolis verwacht meer ongelukken door terugkeer naar het werk
Hoewel het thuiswerkadvies nog steeds van kracht is, blijkt uit onderzoek van Interpolis dat 40% van de Nederlanders verwacht na de zomer weer vaker in de auto te stappen om naar het werk te gaan. De verzekeraar vreest dat hierdoor het aantal ongelukken gaat toenemen. De directievoorzitter van Interpolis, Chantal Vergouw, roept daarom op extra alert te zijn als je de weg opgaat.
Weer in de file
Het nieuwe normaal zal er anders uitzien dan het oude normaal. Thuiswerken is nu zo gewoon geworden dat het waarschijnlijk deels de norm blijft. Toch verwacht 39% van de deelnemers aan het onderzoek van Interpolis na de zomer weer gewoon in de file te staan. Ook verwacht 42% van de werkenden dat het woon-werkverkeer weer wordt zoals het was. De ANWB zag in juni al dat het weer drukker wordt op de wegen en dat het aantal files weer toeneemt. Vooral op de vrijdagen wordt het drukker, meer nog zelfs dan voor de pandemie. Dat lijkt volgens de verkeersorganisatie niet te liggen aan het woon-werkverkeer maar aan de thuiswerkers die behoefte hebben om eropuit te gaan.
Meer afleiding
Door de coronacrisis hebben veel mensen ontdekt dat werken niet per se op kantoor hoeft te gebeuren. Voor Interpolis is het reden tot zorg dat 7% van de Nederlanders denkt dat ze tijdens het rijden kunnen deelnemen aan online vergaderingen. Nu al ziet de verzekeraar de verkeersintensiteit en het aantal ongelukken toenemen. De extra afleiding van het vergaderen onderweg zal hier geen goede invloed op hebben. Vergouw: “Het is onmogelijk om goed op te letten in het verkeer en tegelijkertijd via je telefoon deel te nemen aan een videovergadering. Zeker als je wat ‘roestig’ bent in het rijden. We weten dat afleiding in 68% van het aantal ongelukken een rol speelt. Video-vergaderen tijdens het rijden is onverantwoord. Doe het je medeweggebruikers maar jezelf vooral niet aan.”
Veranderd rijgedrag
De Nederlandse weggebruiker is het rijden enigszins ontwend door het vele thuiswerken. 32% vindt dat het op de weg gevaarlijker is geworden dan voor de pandemie. Dat ligt natuurlijk niet aan de mensen zelf: slechts 10% vindt dat ze zelf minder handig zijn geworden in het verkeer. Jongeren zeggen dat weer wel van zichzelf: 26% vindt zichzelf minder handig in het verkeer.
De relatief lege wegen bleken uitnodigend voor snelheidsduivels. Van de Nederlanders is 8% harder gaan rijden tijdens de pandemie. Van de jongeren is dat maar liefst 33%. Interpolis is niet blij met die ontwikkeling. Chantal Vergouw: “We weten dat de jongste bestuurders zes keer zoveel kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij juist sneller zijn gaan rijden is zorgelijk. Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens bij deze bestuurders dus jongeren; let alsjeblieft op de snelheid en op andere weggebruikers als de verkeersintensiteit de komende maanden gaat toenemen.”
Bron: Interpolis
Deel dit bericht, kies uw platform!
Paulien van de Hoef