Huizenkoper huiverig om te verduurzamen

Aantal hypotheekaanvragen stijgt maar door

In juni is een afname zichtbaar in het percentage huizenkopers dat verduurzaming meefinanciert in de hypotheek, in vergelijking met mei. Zowel bij starters (-9% op basis van cijfers van HDN) als bij doorstromers (-8%) is een daling te zien. In 2022 en 2023 was er juist sprake van een toename tussen mei en juni. De afname is opmerkelijk, omdat na de aanpassing van de leennormen per 1 januari van dit jaar – waarbij het energielabel van de aan te kopen woning mede bepalend werd voor de hoogte van het te lenen bedrag – het aandeel ‘verduurzamers’ onder huizenkopers juist flink was toegenomen. Mogelijk speelt de toegenomen onzekerheid rond de aanschaf van zonnepanelen en warmtepompen een rol bij deze daling.

Doorschuiven
De berichtgeving over het overbelaste stroomnet en de terugleverkosten van energiemaatschappijen maken consumenten huiverig om te kiezen voor zonnepanelen. De plannen van het nieuwe kabinet met betrekking tot de afschaffing van de salderingsregeling en de verplichte installatie van een warmtepomp bij vervanging van de cv-ketel versterken dit mogelijk. Hypotheekadviseurs horen momenteel vaker van huizenkopers dat ze de verduurzaming van de woning naar de toekomst doorschuiven. Kopers willen wachten op meer duidelijkheid en op hogere subsidies vanuit de overheid.

Hoe begrijpelijk deze reactie ook is, ‘De Hypotheekshop’ adviseert consumenten toch om direct te beginnen met de isolatie van hun huis. De kosten van energie – en vooral gas – zullen in de toekomst gaan stijgen. Door een huis goed te isoleren, kunnen de maandelijkse kosten laag gehouden worden. Spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie verhogen het wooncomfort en verlagen de maandelijkse energierekening. De kosten van isolatie zijn in vergelijking met zonnepanelen of een warmtepomp een stuk lager. Na een initiële investering verdient men maandelijks terug op de kosten. Bovendien draagt de investering bij aan het behoud van de woningwaarde. De hoogte van het energielabel wordt steeds bepalender voor de waarde van de woning, zoals blijkt uit cijfers van Brainbay (NVM).

Prijsstijgingen
De stijging van de huizenprijzen versnelt. Dat blijkt zowel uit de cijfers die het CBS (Kadaster) bekend maakte (stijging 8,6% vergeleken met een jaar eerder), als uit de cijfers van HDN. De hypotheekaanvragen via HDN lopen in de tijd vier maanden voor op de passeringen / inschrijvingen in het Kadaster (drie maanden plus de huidige maand). Op basis van de hypotheekaanvragen en woningwaardes in de lopende maand juni blijkt een stijging van ruim 11% ten opzichte van juni 2023. Vooral de laatste weken lopen de huizenprijzen fors op. Het afnemende woningaanbod lijkt hier de grootste boosdoener, waardoor overbieden met tienduizenden euro’s weer gebruikelijk is geworden. De stijging ontstaat door een afname van woningen in de prijsklasse tot 300.000 euro, en een toename in de klassen vanaf 450.000 en vanaf 700.000 euro.

Hypotheekrente
Waar de huizenprijzen volatiel blijven, is de hypotheekrente al maanden een baken van rust. Was 2022 met meer dan 3%-punt nog het jaar met de grootste stijging van de hypotheekrente (gemeten vanaf 1965), sindsdien is de hypotheekrente gestabiliseerd. In 2024 bedraagt het verschil tussen het hoogste en het laagste weekgemiddelde hypotheekrente op 10 jaar met NHG zelfs niet meer dan 0,12%-punt (3,94% om 3,82%). Dat is geen record: tussen eind 2016 en begin 2019 bewoog het gemiddelde tarief op 10 jaar NHG met een maximaal verschil van 0,20%-punt ook nauwelijks. Andere perioden met een stabiele hypotheekrente waren 2009, 2012/2013 en 2020/2021. Naar verwachting zal deze periode van rust na de zomer overgaan in één van een lichte daling. Overigens is de korte hypotheekrente (variabel, 1 en 2 jaar vast) al aan die daling begonnen. Na de verlaging twee weken geleden van de beleidsrente door de ECB, hebben meerdere geldverstrekkers hun korte hypotheekrentes al verlaagd. Dat is goed nieuws voor doorstromers die gebruik maken van een tijdelijke overbruggingsfinanciering en/of hun huidige hypotheekrente meeverhuizen naar een nieuwe koopwoning. Daarbij speelt de variabele hypotheekrente een belangrijke rol.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES