Ernstig tekort aan levensloopbestendige woningen

Door Gepubliceerd op: 24 september 2024
Vereniging Eigen Huis

© Vereniging Eigen Huis

De beschikbaarheid van levensloopbestendige woningen voor senioren laat in veel gemeenten te wensen over. Gemiddeld krijgen gemeenten hiervoor een 4,8. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 34.600 leden van 50 jaar en ouder.

Over onderzoek levensloopbestendige woningen

Voor dit onderzoek heeft de belangenbehartiger van eigenwoningbezitters al hun leden van 50 jaar en ouder gevraagd mee te doen aan een peiling. Hierop reageerden 34.600 leden. De deelnemende leden kwamen uit 237 verschillende gemeentes en de gemiddelde leeftijd bedroeg 69,5 jaar.

Actief gemeentelijk woonbeleid voor senioren gewenst

De belangenbehartiger voegt toe dat een actief gemeentelijk woonbeleid voor senioren van groot belang is om te zorgen dat de kansen op een passende woning voor mensen van alle leeftijden verbeteren. Zo zouden veel oudere mensen wel kleiner willen wonen, maar daar vanaf zien vanwege het gebrek aan beschikbare passende woningen.

Ouderen betrekken bij nieuwbouwplannen

Als die seniorenwoningen niet worden gebouwd, zo vervolgt de belangenbehartiger, komen er geen woningen vrij voor de groep mensen die juist op zoek zijn naar een ruimer huis. Om de doorstroming te bevorderen is het volgens de belangenbehartiger van groot belang voor gemeenten om ouderen tijdig te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen.

Levensloopbestendige woningen vastleggen in gebiedsontwikkeling

De belangenbehartiger adviseert gemeenten daarom de bouw van levensloopbestendige nieuwe woningen in hun gebiedsontwikkeling vast te leggen en zelf initiatieven te ontplooien. In overleg met ontwikkelaars, bouwers en makelaars zouden op deze manier de woonbehoeften van senioren kunnen worden omgezet in de bouw van geschikte seniorenwoningen. Dat zou volgens de belangenbehartiger in het belang zijn van alle inwoners.

Voorzieningen voor ouderen meestal wel op orde

Tot slot laat de belangenbehartiger weten dat gemeenten de voorzieningen voor ouderen meestal wel op orde hebben. De deelnemende leden zouden die gemiddeld met een 7,3 hebben beoordeeld.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed