Communicatie door pensioenfondsen kan duidelijker

Door Gepubliceerd op: 9 oktober 2024

© talhakhalil007, Pixabay

De informatievoorziening van pensioenfondsen over de pensioentransitie is voor verbetering vatbaar. De communicatie bevat nog te vaak jargon en gaat niet altijd genoeg in op risico’s van besluiten van het fonds. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De informatievoorziening van de fondsen is wel vooruitgegaan. De toezichthouder heeft nu voor de tweede keer onderzocht hoe de communicatie met de deelnemers over de pensioentransitie verloopt, en ziet duidelijke verbeterpunten ten opzichte van een jaar geleden.

Zo tonen nu alle pensioenfondsen de zogeheten generatie-effecten. Ook heeft een groter deel van de fondsen duidelijk aandacht besteed aan het meenemen van de deelnemer. Desondanks ziet de AFM nog te vaak dat pensioenfondsen niet helder genoeg zijn over mogelijke negatieve gevolgen en risico’s van hun besluiten.

Informatielagen

Het informeren door de pensioenfondsen gebeurt vaak in “informatielagen”. De AFM juicht dit toe. Maar dan moeten wel de gegevens in iedere laag evenwichtig zijn, want niet alle deelnemers zullen de diepere lagen lezen. Risico’s en negatieve effecten horen dus ook thuis in de eerste informatielaag.

Zo heeft een kwart van de fondsen die de indexatieregels versoepeld hebben, niet alle deelnemers gewezen op de beschikbare informatie. En slechts een derde van de pensioenfondsen meldt in de eerste of tweede informatielaag de negatieve gevolgen van het versoepeld indexeren. De AFM vindt dit opvallend, omdat deze pensioenfondsen vaak wel prominent benoemen dat het bestuur alle belangen zorgvuldig heeft afgewogen en het besluit evenwichtig acht.

Ook bij de communicatie over het overbruggingsplan lag de nadruk in de eerste informatielaag dikwijls op de kansen en voordelen, en werden deelnemers pas gewezen op de risico’s in diepere informatielagen.

Jargon

Daarnaast bevat de deelnemerscommunicatie te vaak jargon en complexe toelichtingen. De AFM vindt het van belang dat de toelichting op gevolgen van een besluit voor een deelnemer zonder achtergrondkennis te begrijpen is. Daarom moet ieder pensioenfonds periodiek toetsen of informatie, waaronder de gelaagdheid, voldoende duidelijk en begrijpelijk is voor de deelnemerspopulatie.

Aanbevelingen

De AFM roept de pensioensector op om de bevindingen en aanbevelingen uit dit onderzoek te gebruiken om verbeteringen door te voeren in alle (transitie)communicatie aan deelnemers. Enkele aanbevelingen:

  • Veranker deelnemerscommunicatie en uitlegbaarheid in het besluitvormingsproces
  • Communiceer transparant over de gevolgen van een besluit en de gemaakte belangenafweging
  • Wijs alle deelnemers op relevante informatie
  • Zorg dat relevante informatie gemakkelijk vindbaar is
  • Geef in elke informatielaag een evenwichtig beeld van de positieve en negatieve gevolgen
  • Zorg voor begrijpelijke toelichtingen
  • Informeer deelnemers tijdig

 

Bron: AFM

Deel dit bericht, kies uw platform!

Linda Welther

Linda Welther

Partners van Findinet

Nieuwsfeed