Adfiz: Beperk aflossingsverplichting tot 50%

Door Gepubliceerd op: 7 december 2012

Geef mensen de kans om een hypotheek met een 50% aflossingsvrij deel te sluiten, vraagt Adfiz aan de Eerste Kamer.

“Wij stellen voor om de verplichte aflossing te beperken tot 50% en een vrije keuze om af te lossen over de overige 50% met behoud van de annuïtaire fiscale aftrek over dit deel. Dit biedt mensen meer mogelijkheden en kan een te grote stijging van de hypotheeklasten beperken.”

Ook schrijft Adfiz-directeur Hanneke Hartman aan de senaat dat het terugbrengen van het maximum toegestane hypotheekbedrag van 106% naar 100% een extra rem is op het volt trekken van de woningmarkt. “Wij zijn van mening dat met dit voorstel de restschuld problematiek nog steeds in voldoende mate wordt geadresseerd.”

Adfiz vindt de tijd die rest om in te spelen op de nieuwe regels te kort is. “De uiterste wijzigingsdatum voor omzetting van (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken in een aflossende hypotheekvorm met KEW regime is in het wetsvoorstel bepaald op 31 december 2012. Naar nu blijkt is het op dit moment al vrijwel onmogelijk om nog tijdig een dergelijke omzetting te doen door administratieve beperkingen bij de aanbieders. Dit terwijl het kabinet beoogt aflossing te bevorderen met haar maatregelen. De consument is er bij gebaat om zich goed te kunnen informeren en te laten adviseren over de beste oplossing. Wij pleiten er om die reden voor dat er voor deze omzettingen uitstel komt.”

Adfiz-voorzitter Loek Hermans heeft zich als voorzitter van de VVD in de Eerste Kamer in gelijke woorden uitgelaten tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ‘eigen woning’.

Aftrekbaarheid advieskosten

In dezelfde brief merkt Adfiz op dat het laten vervallen van de fiscale aftrekbaarheid advieskosten voor lijfrente en AOV slecht uitwerken voor de opbouw van vermogen voor pensioen.

Advies over sparen voor later via lijfrenten wordt veel duurder en datzelfde geldt voor het advies met betrekking tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. “Goed advies wordt voor een grote groep consumenten veel minder toegankelijk.”

Dat staat niet in verhouding tot de reden om de aftrekbaarheid voor te stellen. Het gaat om een bezuinigingsmaatregel die slechts 150 miljoen oplevert, “nog geen 1% op het totale bezuinigingspakket van 16 miljard euro”.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet