All Animals are Equal…. but some Animals are more equal than other animals

Door Gepubliceerd op: 8 september 2024

Het is een beetje in het vergeetboek geraakt : het meesterwerk uit 1945 van George Orewell met de titel “Animal Farm“.

De satirische parabel over het stalinisme groeide uit tot een van de
meest gelezen en relevante boeken van de 20ste en 21ste eeuw.

Thans relevanter dan ooit tevoren: solidariteit wordt niet altijd begrepen door alle ingezetenen. 

AOW: Dankzij “Vader Drees” kon  iedere ingezetene die 65 jaar oud mocht worden, sinds 1956 rekenen op een ouderdomspensioen in de vorm van de A.O.W.

Medische zorg: Onze zorgstaat voorziet ingezetenen van Nederland al tientallen jaren van uitmuntende medische zorg. Wellicht zelfs de beste ter wereld.

Aanvullend pensioen:
De meeste werknemers, konden en kunnen rekenen op een aanvullend ouderdomspensioen dat ingaat op de dag dat men 65 wordt.
Doorgaans kwamen de kosten daarvan grotendeels voor rekening van de werkgevers.
Zij die als zelfstandige werkzaam waren, moesten zelf voorzien in een aanvullend pensioen.

ZWITSERLEVENGEVOEL
Maar al die goede voorzieningen die Nederland te bieden heeft, leidden er toe dat mensen fitter en gezonder zijn dan in de jaren voor 1956.
Dus de gemiddelde leeftijd van onze bejaarden is inmiddels veel en veel hoger dan Vader Drees kon voorzien.
Dus genieten deze bejaarden steeds langer van hun AOW en van hun aanvullende pensioenen.

Rekenen buiten de Waard
In al zijn wijsheid heeft Opa Drees zich niet gerealiseerd dat het toezeggen van een AOW-uitkering ooit een te zware last zou kunnen worden voor de generaties die toen nog niet eens geboren was.
Opa Drees heeft ook geen rekening  kunnen houden met de mogelijkheden van geboortebeperking, gezinsplanning en een dalend aantal kinderen per gezin.

In de jaren 60 was een kinderschare van 8 tot 12 nazaten zo ongeveer de norm.
Met andere woorden : als 10 kinderen werken, betalen 10 kinderen belasting. En de gedachte was toen dat de kinderen van nu, gemakkelijk de lasten kunnen dragen van de inkomensvoorziening die via de A.O.W. hun ouders biedt.

Maar de verhoudingen zijn inmiddels sterk gewijzigd.
Het gemiddeld aantal kinderen per gezin is geslonken naar (en dat is ruim bemeten) 1,5.

Ofwel over enkele jaren moeten 1,5 kinderen de lasten dragen van twee ouderen die genieten van hun A.O.W.

Iedereen kan begrijpen dat de methode Drees toe is aan een drastische herziening.

Het is ook niet zo verwonderlijk, want talloze bejaarden van deze tijd worden wel 90 of 100 en zijn wel of niet dementerende opgenomen in een duur verzorghuis.

Dus de uitkeringsduur wordt als maar langer, gewoon omdat men langer leeft.
En dat is weer het gevolg van onze goede gezondheid, die het resultaat is van een betere conditie en de uitmuntende gezondheidszorg.

“De pensioenleeftijd voor alle Nederlanders – stapsgewijs omhoog naar 67 jaar. Vervolgens stijgt de leeftijd mee met de levensverwachting.”
Zo is dat dus afgesproken in 2013 en iedereen snapt dat hieraan geen ontkomen is.

Bouwvakkers, havenarbeiders, metaalwerkers
Natuurlijk zijn er nu groeperingen die thans menen dat de ingeslagen weg hen niet past. Een schare van beroepsgroepen eist thans dat het uitstel van de ingangsdatum van hun AOW niet voor hen zal gelden omdat zij hun hele leven of een deel daarvan een zwaar beroep hebben uitgeoefend.
Voor sommigen heeft dat gevolgen gehad voor hun gestel : een versleten gestel.
Dankzij de uitmuntende gezondheidszorg zie je in ons land echter nauwelijks of geen bejaarden die vanwege versleten heupen of knieën zich kreupel voortslepen, zoals dat in vele landen wel het geval is.

Schoonmakers

Op 9 september 2024 leggen de schoonmakers het werk neer. Heel begrijpelijk dat deze beroepsgroep van mening is dat het werk zwaar is of kan zijn.
Maar als men nog in staat is om te werken, dan is men dus arbeidsgeschikt. Waarom zou er dan een uitzondering moeten worden gemaakt voor schoonmakers?

 

Medische zorg / verpleging
Het is genoegzaam bekend dat het hier gaat om een zwaar beroep. Niet alleen omdat dit fysiek zwaar is, maar ook omdat – net als bij andere zware beroepen – sprake is van nachtdiensten en onregelmatige diensten waarvoor speciale (hogere) beloning in de wacht kan worden gesleept.
Wie als ZZP-er werkt, kiest er voor zelf zorg te dragen voor een adequaat pensioen.

NS/Spoorwegen
De NS-werknemers willen dat mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen met werken. Op 11 september leggen de NS-werknemers het werk neer van 04.00 tot 08.00 uur.
Het gaat om een landelijke staking.

Politie/defensie/Marechaussee
De Politie zal niet optreden tegen bezetting van de openbare rijksweg en zal voetbalwedstrijden niet beveiligen.
Politiefunctionarissen vertellen op televisie dat zij een zwaar beroep hebben omdat hun beroepsgroep regelmatig te maken heeft met moordpartijen, schietpartijen, steekpartijen, auto ongelukken waarbij doden en gewonden te betreuren zijn. Ongelukken met granaten, terroristen te over, branden… er komt geen einde aan.
Deze functionarissen krijgen psychische of psychologische ondersteuning zodra zij last krijgen van PTSS (een posttraumatische stressstoornis ontstaat vaak na een heftige gebeurtenis).
De behandeling voor dergelijke stoornissen is in Nederland een stuk beter geregeld dan in Marokko, Sudan, Nigeria, Afghanistan of welk land dan ook.

Politici
Nog even en Politici laten weten dat zij een zwaar beroep hebben omdat steeds meer burgers zich d.m.v. dreigementen beklagen over de abominabele wijze waarop zij ons land besturen.

Leraren en onderwijzend personeel
Niemand zal in twijfel trekken van het beroep van (hoog)leraar of onderwijzer tegenwoordig geen sinecure is. Dat kan ook niet anders, nu ouders hun kinderen tegenwoordig zonder enige basis van opvoeding naar school zenden. Het onderwijzend personeel moet het maar zien te rooien.

Vrijwilligers
Wat te denken van de vele vrijwilligers die iedere week druk in de weer zijn in stadions om als steward de orde te bewaren.
Ja mag tegenwoordig al in je handjes klappen van blijdschap als je het er dit weekend zonder kleerscheuren hebt afgebracht.
Maar ja : vrijwilliger zijn, dat is geen beroep.

Kortom : het verschuiven van de datum waarop men kan gaan genieten van pensioen of AOW, is een noodzakelijk kwaad omdat de lasten voor de volgende generatie anders  ondragelijk worden.
Wie wijs is en jong, doet er verstandig aan een werkkring te zoeken in een ander land.
Dan mogen de immigranten de klus voor hen gaan opknappen en krijgen de ouderen AOW of pensioen tot op het moment dat die het ook niet meer pikken.

All Animals are equal… but some animals are more equal than other animals.
Zo denken de medewerkers op het Spoor, de politie, defensiepersoneel, in de schoonmaak, de zorg, de bouw, de brandweer er over en natuurlijk menen de politici binnenkort ook dat zij eerder AOW moeten krijgen dan andere Nederlanders.

Het moet toch niet gekker worden!

Deel dit bericht, kies uw platform!

Hans van Ommen

Hans van Ommen

Partners van Findinet

Nieuwsfeed