Woningmarkt: 45-plussers verhuizen minder vaak

Door Gepubliceerd op: 27 november 2024
woningmarkt

© Pexels / Andrea Piacquadio

De kans dat een woning op korte termijn vrijkomt op de woningmarkt wordt vooral bepaald door de leeftijd van de bewoners, hun financiële situatie, hoe lang zij al in de woning wonen en of ze de woning bezitten of huren. Dit blijkt uit onderzoek naar het verhuisgedrag in Nederland in 2021 en 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Levensfase bewoners bepalend voor doorstroming op woningmarkt

De onderzoekers lichten toe dat de levensfase van de bewoners bepaalt — veel meer dan andere omstandigheden — of mensen toe zijn aan de volgende stap in de wooncarrière. Andere omstandigheden zijn onder meer arbeidsmarktpositie, herkomst, mobiliteit en de regio waarin men woont. Die zijn dus minder van invloed of bewoners verhuizen naar een andere woning of niet.

Woningen op korte termijn vrij op de woningmarkt

Gemiddeld voor alle leeftijden komt 11 procent van de woningen op korte termijn vrij op de woningmarkt (landelijk gemiddelde), aldus de onderzoekers. Woningen met bewoners tot ongeveer 40 jaar en woningen met bewoners ouder dan 80 jaar kwamen in 2021-2022 het vaakst vrij op de woningmarkt. Op basis van deze gegevens concluderen de onderzoekers dan ook dat woningen met een oudste bewoner tussen de 45 en 80 jaar oud minder vaak vrijkomen voor de woningmarkt dan gemiddeld.

Besteedbaar inkomen, vermogen en economische zelfstandigheid

Ook besteedbaar inkomen, vermogen en economische zelfstandigheid van de bewoners zijn van invloed op de kans dat een woning vrij komt, zo vervolgen de onderzoekers. Zo is er een verhoogde vrijkomkans van de woning – de kans dat een woning vrijkomt voor nieuwe bewoners – bij huishoudens met een inkomen in de laagste 10 procent, of een vermogen in de laagste 5 procent van de landelijke verdeling.

Huurders en eigenwoningbezitters

De vrijkomkans zou volgens de onderzoekers ook hoger zijn als alle bewoners economisch zelfstandig zijn en dus een inkomen hebben op minimaal bijstandsniveau. Vooral bij jongere bewoners zou dat het geval zijn. Ook zouden huurders eerder een woning achterlaten voor de woningmarkt dan eigenwoningbezitters.

WOZ-waarde en woningduur

Ten slotte laten de onderzoekers weten dat woningen met een WOZ-waarde lager dan circa 150.000 euro ook vaker zouden vrijkomen dan duurdere woningen. Bovendien zou het onderzoek aantonen dat als mensen al lang in dezelfde woning wonen de kans afneemt dat deze woning op korte termijn voor doorstroming zorgt op de woningmarkt.

Bron: CBS

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée