Vertrouwen van jongeren op de woningmarkt blijft laag

Door Gepubliceerd op: 23 augustus 2024
Optimisme van starters op woningmarkt is weer verdwenen

© Tumisu, Pixabay

Hypotheekaanbieder Viisi Hypotheken heeft onderzocht wat de alsmaar stijgende prijzen op de woningmarkt betekent voor het vertrouwen van jongeren die graag een huis willen kopen. Het onderzoek onder meer dan duizend jongeren tussen de 22 en 35 jaar laat zien wat hun ervaringen en verwachtingen zijn. Een kort overzicht.

Positie op woningmarkt verbetert niet

Het onderzoek toont aan dat het sentiment starters vanwege de hoge prijzen op de woningmarkt onveranderd laag is. Dit leidt ertoe dat slechts een vijfde van alle starters (20 procent) verwacht in de aankomende twaalf maanden hun eerste huis te kunnen kopen. Een ander inzicht is dat 88 procent van de starters denkt dat in het aankomende kwartaal hun positie op de woningmarkt niet verbetert.

Bereidbaarheid te verhuizen groot

Wat het onderzoek ook duidelijk maakt is dat ondanks de overspannen woningmarkt vooral hoogopgeleide starters bereid zijn te verhuizen voor een nieuwe baan, Verder blijkt dan van alle leeftijdsgroepen twintigers en dertigers het vaakst verhuizen, al is dit in grote lijnen vooral in de gemeente waarin ze al woonachtig zijn.

Terugkeer fabrieksdorpen is een goed idee

Tot slot wijst het onderzoek uit dat een derde van de starters enthousiast is over de terugkeer ‘fabrieksdorpen’ in Nederland, zoals in het verleden werd gedaan door Bata, Hevea en Philips en wat in de tegenwoordige tijd hightechbedrijf ASML van plan is te doen door het financieel ondersteunen van de bouw van duizenden betaalbare woningen.

Bron: Viisi Hypotheken

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed