Verplichte warmtepomp niet voor iedereen gunstig

Door Gepubliceerd op: 4 oktober 2023

© Pixabay

Voor bijna 2,5 miljoen huiseigenaren dreigt de verplichting een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit is echter niet gunstig voor huishoudens met een laag gasverbruik. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis door adviesbureau Berenschot.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht een hybride warmtepomp installeren als zij de cv-ketel moeten vervangen. De verplichting geldt niet bij een terugverdientijd langer dan zeven jaar. Dit zou van toepassing zijn voor 2,65 miljoen huiseigenaren, aldus een onderzoek in opdracht van De Jonge.

Onderzoek van Berenschot toont echter aan dat dit bij slechts 270.000 woningbezitters het geval zou zijn. Dit zou betekenen dat ongeveer 2,4 miljoen huiseigenaren op termijn een warmtepomp moeten aanschaffen.

Het onderzoek van Berenschot laat verder zien dat de verplichte aanschaf van een warmtepomp – waarvan de kosten liggen tussen € 4.500 en € 5.700, exclusief cv-ketel en inclusief subsidie – mogelijk grote financiële gevolgen heeft voor huiseigenaren. Dit zou vooral gelden voor huishoudens met een laag gasverbruik.

De aanschaf van een warmtepomp pakt daarentegen gunstiger uit voor huiseigenaren met een hoog gasverbruik. Zij besparen dan veel. Dit is vaak het geval bij grotere – en duurdere – woningen. Een andere factor die sterk van invloed is op het financiële plaatje, is de wijze van financiering. Wie een warmtepomp moet financieren met een lening met rente, is onderaan de streep vaak slechter uit. Volgens Vereniging Eigen Huis is er daarom alle reden voor De Jonge om zijn plannen nog eens kritisch tegen het licht te houden, bijvoorbeeld door de subsidie voor warmtepompen te verhogen.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed