Theo Gommer: “Ondernemer & pensioenopbouw: spreiden!”

Door Gepubliceerd op: 16 september 2024

Op LinkedIn was een stevige polemiek gaande naar aanleiding van een column in De Financiële Telegraaf van Annemarie van Gaal. Sjaak Zonneveld van BrightPensioen reageerde fel. Van Gaal stelde dat ondernemers worden benadeeld ten opzichte van gewone werknemers als het gaat om hun pensioenopbouw. Waar vroeger een pand om te verhuren of beleggen in Box 3 alleszins aantrekkelijk was, wordt dit politiek en fiscaal steeds meer tegengewerkt.

WTP
Zonneveld reageerde door te stellen dat juist met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen ondernemers ook dezelfde 30% van hun winst (na afslag voor AOW-opbouw) kunnen sparen in een (bancaire) lijfrente. Dat als gevolg hiervan het geld ‘vast zit’ tot pensioendatum – behoudens opname bij arbeidsongeschiktheid – is dan een eigen keus ten opzichte van ‘vrij sparen’ in Box 3.

Vrijheid
Juist de vrijheid van ondernemers om zelf te kunnen kiezen hoe en waar zij hun pensioenopbouw doen, waarbij zelfs ‘niets doen’ een optie is, geeft hen een voorsprong zou ik zeggen! En de keus tussen (echt) pensioensparen, dus onder de werking van de Pensioenwet en een bancaire lijfrente, is snel gemaakt. Lijfrente blijft flexibeler, ook een tijdelijke lijfrente kan vanaf AOW-datum worden aangekocht, en een eventueel saldo vererft altijd. Waarom zou je immers je hele pensioen in een levenslange lijfrente willen? Daarnaast kunnen natuurlijk altijd eigen beleggingskeuzes worden gemaakt, hoewel dat in theorie bij pensioen ook het geval is.

Spreiden
De ultieme vrijheid is natuurlijk zelf sparen buiten het keurslijf van Box I. Dat is (ook) prima, maar dat heeft dan wel fiscale consequenties. Dat de huurmarkt anders wordt, gezien de krapte op de woningmarkt, is van een groter belang dan behoud van alle financiële voordelen bij verhuur voor het pensioen van ondernemers. Dat heeft niets met ondernemers pesten te maken, maar is inherent aan de woningmarkt in 2024. Ook vrije beleggingen in Box 3 moeten nu eenmaal fiscaal belast. Dat geldt voor ondernemers én werknemers die sparen. De oplossing is al met al spreiding. Boven de AOW een deel (bancaire) lijfrente voor de gewenste inkomensaanvulling, daarboven slim sparen!

Deel dit bericht, kies uw platform!

Rene Graafsma

Rene Graafsma

Partners van Findinet

Nieuwsfeed