Prijzen koopwoningen in juli opnieuw gestegen

Door Gepubliceerd op: 22 augustus 2024
CBS

De prijzen van bestaande particuliere koopwoningen waren in juli 2024 gemiddeld 10,6 procent hoger dan in juli 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. Dit blijkt na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Prijsindex bestaande koopwoningen

De onderzoekers maken tevens bekend dat ten opzichte van juni 2024 de prijsindex van bestaande koopwoningen in juli met 1,4 procent is gestegen.

Nieuwe piek prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek, zo vervolgen de onderzoekers. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In juli 2024 lagen de prijzen gemiddeld 4,6 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022, aldus de onderzoekers.

Meer woningtransacties

Het Kadaster heeft de onderzoekers laten weten dat het in juli 18.610 woningtransacties registreerde. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2024 zijn 110.993 woningen verkocht, ruim 11 procent meer dan een jaar eerder.

Gemiddelde transactieprijs bestaande koopwoningen

Het onderzoek toont tot slot aan dat in juli de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 457.320 euro was. De onderzoekers voegen toe dat voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen niet de transactieprijs wordt gebruikt, maar de prijsindex. Bij de berekening van die prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Bron: CBS, Kadaster

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed