Minder werknemers zonder pensioenregeling

Pensioenfonds R.K. Kerk haalde hoogste prestaties in 2022
© Tumisu, Pixabay

Tussen 2019 en 2022 is het aantal werknemers zonder pensioenregeling via hun werkgever afgenomen met 18 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Geen pensioenregeling

De onderzoekers laten weten dat aan het einde van het 2022 er 765.000 werknemers waren zonder pensioenregeling. Dat waren 171.000 werknemers minder dan bij de vorige meting, eind 2019. De onderzoekers vervolgen dat in totaal bijna 7,3 miljoen mensen een baan hadden in loondienst in Nederland. Ongeveer 13 procent van de werknemers had geen pensioenregeling bij de werkgever in zowel 2016 als in 2019. In 2022 nam dit aandeel af naar 11 procent van alle werknemers.

Vooral jongeren bouwen geen pensioen op

Van werknemers in de leeftijd van 21 tot 35 jaar bouwde 15 procent geen pensioen op, aldus de onderzoekers. Het aandeel werknemers dat geen pensioen opbouwde nam af naarmate het om oudere leeftijdsgroepen ging. Zo zou onder 35- tot 55-jarige werknemers 9 procent geen pensioenregeling hebben en in de leeftijdsgroep 55 jaar tot AOW-leeftijd was dit bijna 8 procent.

Lagere inkomens vaker geen pensioenregeling

Voorts blijkt dat 23 procent van de werknemers met een huishoudensinkomen tot 20.000 euro geen pensioenregeling had. Van alle inkomensklassen zou dit verreweg het hoogst zijn. Bij de andere inkomensklassen was dit aandeel nagenoeg gelijk en schommelde het tussen de 8 en 10 procent van alle werknemers in die inkomensklasse.

Uitzendbureaus en softwareontwikkelaars minder vaak pensioenregeling

Verder is door het onderzoek duidelijk geworden dat van alle werknemers zonder pensioenregeling verreweg de meesten aan het werk waren binnen de arbeidsbemiddeling en uitzendbureaus. Dat ging om bijna 69.000 werknemers. Daarop volgde de bedrijfsklasse ontwikkelen, produceren en uitgeven van software met ruim 29.000 werknemers die geen pensioen opbouwden.

Eén op de drie werkgevers geen pensioenregeling

Tot slot maakt het onderzoek duidelijk dat van de 284.000 werkgevers in Nederland 83.000 werkgevers geen pensioenregeling hebben voor al hun werknemers. Dat is 29 procent van alle werkgevers. Jonge bedrijven (bedrijfsleeftijd tot twee jaar) met weinig personeel in dienst (één tot tien werknemers) zouden het minst vaak een pensioenregeling hebben voor hun personeel (46 procent). Naarmate bedrijven langer bestaan wordt er vaker pensioen geregeld voor hun medewerkers.

Bron: CBS

GEEN REACTIES