‘Hypotheekfraude is nationaal probleem’

Door Gepubliceerd op: 2 september 2024
‘Hypotheekfraude is nationaal probleem’

© Mohamed_hassan, Pixabay

Afgelopen mei werden in de regio Amsterdam tien personen aangehouden op verdenking van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude. Uit reacties van andere politiekorpsen op de arrestaties blijkt dat dit geenszins een Amsterdams probleem is. Hypotheekfraude komt in het hele land voor, meldt het Financieele Dagblad.

Landelijk zouden er zo’n achtduizend woningen zijn aangekocht door criminelen. De Amsterdamse politiechef Pim Jansonius spreekt in het FD van een schrikbarend beeld. ‘Het ontwricht de maatschappij en tast de integriteit van de financiële sector aan.’

Drugscriminelen zouden als het ware ‘doorgroeien’ naar hypotheekfraude. Het is een makkelijker verdienmodel omdat het relatief eenvoudig is om met vervalste documenten een hypotheek te regelen. Daarnaast is de pakkans kleiner en lopen de criminelen persoonlijk minder risico.

De groei van hypotheekfraude wordt mede veroorzaakt door systeemfouten, zegt Jansonius. Banken zouden bij de Belastingdienst moeten kunnen controleren of de door de klant opgegeven inkomsten wel kloppen. Ook zou er een betere controle moeten zijn op inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. De Nederlandse Vereniging van Banken herkent het probleem en wil erover in gesprek met de minister van Justitie, meldt het artikel.

Bron: Financieele Dagblad

Deel dit bericht, kies uw platform!

Linda Welther

Linda Welther

Partners van Findinet

Nieuwsfeed