Hypotheekadviseurs ontwikkelen Eigenwoningregeling-tool

Door Gepubliceerd op: 27 augustus 2024
Hypotheekadviseurs ontwikkelen Eigen-Woning-Regeling-tool

© Tumisu, Pixabay

Twee hypotheekadviseurs ontwikkelden een tool voor het berekenen van de Eigenwoningregeling, een beruchte regeling die de afgelopen jaren steeds complexer geworden.

“Het is eindelijk zover, de Eigenwoningregeling-tool is klaar”, melden de ontwikkelaars trots op hun site. Het gaat om Patrick Betman van TMA Consultancy en Jos Koets van Assurantiekantoor Groenoord. “Vanaf november 2023 zijn we 10 maanden bezig geweest met het bedenken en bouwen van de berekeningstool. Inmiddels zijn er zo’n 50 versies gemaakt. Steeds werden er bij de nieuwere versies veranderingen en verbeteringen doorgevoerd. Het aantal uren werk dat is geïnvesteerd is enorm. U als collega-hypotheekadviseur kunt nu de tool gebruiken.”

Advies ‘fiscaal optimaliseren’

De Eigenwoningregeling-tool kan hypotheekadviseurs helpen bij de fiscale berekeningen, te weten de Wettelijke Berekening, de Wettelijke Berekening Kan Bepaling en de Berekening Draagplicht Overkomst. Sinds 2022 krijgen adviseurs hiermee te maken.

De ontwikkelaars lichten toe: “De hypotheekadviseur vult de lopende hypotheken en het hypotheekverleden van de twee huizenbezitters in. Hierna wordt de financieringsopzet ingevoerd met de nieuwe hypotheek. De tool berekent dan direct de drie berekeningen waarbij de Kan Bepaling alleen van toepassing is bij een Bestaande Eigen Woning Schuld (BEWS).”

Met de uitkomsten van deze tool kunnen adviseurs hun advies “fiscaal optimaliseren”. Ze kunnen ook voorbeeldcasussen invoeren. Maar de ontwikkelaars benadrukken dat hun tool alleen geschikt is voor adviseurs die thuis zijn in de materie van de eigenwoningregeling en die hun kennis up-to-date houden – bij voorkeur met de hulp van de opleidingsinstituten. De tool is dan ook “wellicht niet geschikt voor iedere hypotheekadviseur in Nederland”.

Geen vervanging van adviessoftware

Evenmin vervangt de tool het klantadvies en de adviessoftware. Bovendien zijn de uitkomsten van de berekeningstool volledig afhankelijk van de ingevoerde gegevens. “Is het voor de klant niet mogelijk om de hypotheekhistorie te reproduceren, spreek dan duidelijk af vanaf welk moment de berekening wordt gemaakt”, waarschuwen ze.

De afgelopen maanden konden enkele brancheorganisaties de tool bekijken. Nu is hij beschikbaar voor alle hypotheekadviseurs. Zij kunnen voor € 300 een abonnement afsluiten.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Linda Welther

Linda Welther

Partners van Findinet

Nieuwsfeed