Hogere banktegoeden Nederlandse huishoudens in buitenland

Door Gepubliceerd op: 5 september 2024
95% gegarandeerd spaargeld ATB uitgekeerd

Nederlandse huishoudens hadden eind juni 2024 voor ongeveer € 15 miljard aan banktegoeden – het geld op spaarrekeningen en betaalrekeningen – in andere landen in het eurogebied. In juni 2022 was dit nog € 7,3 miljard. In twee jaar tijd betekent dit een ruime verdubbeling. In dezelfde periode stegen de banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken met 7,8 procent tot € 597,3 miljard. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Gestegen spaarrentes in het buitenland

De onderzoekers voegen toe dat hoewel het geld op bankrekeningen in het buitenland nog steeds slechts een klein deel uitmaakt van het totale bezit van Nederlandse huishoudens dit percentage wel stijgende is: van 1,3 procent in juni 2022 tot ruim 2,4 procent per eind juni van dit jaar. De onderzoekers vermoeden dat de toegenomen mobiliteit van Nederlandse spaarders een reactie is op de gestegen spaarrentes bij veel (buitenlandse) banken als gevolg van een aantal renteverhogingen van de ECB in de afgelopen twee jaar.

Italië in opkomst

Vooral Italië won volgens de onderzoekers de laatste jaren snel aan populariteit als land om banktegoeden aan te houden: aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar hadden Nederlandse huishoudens ongeveer net zoveel geld gestald in Duitsland als in Italië, namelijk € 2,6 miljard in ieder land.

Traditioneel Duitsland, België en Frankrijk populair

De onderzoekers lichten daarbij toe dat Duitsland jarenlang het land in de eurozone was waar Nederlanders de meeste banktegoeden aanhielden. Traditioneel zouden Nederlandse huishoudens daarnaast ook relatief veel bankieren in andere dichtbijgelegen landen, zoals België en Frankrijk. Maar sinds de rentestijgingen zouden ook landen als Estland en Italië populair zijn.

Bankieren buitenlandse huishoudens in Nederland

Het onderzoek toont tevens aan dat buitenlandse huishoudens in het eurogebied ook voor ongeveer € 12,7 miljard bij banken in Nederland hebben gestald. Twee jaar geleden was dat volgens de onderzoekers nog € 10,6 miljard. Binnen deze groep vallen ook geëmigreerde Nederlanders die langer dan een jaar in het buitenland wonen.

Depositogarantiestelsel

De onderzoekers benadrukken dat binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Binnen het eurogebied wordt per bank een spaartegoed van € 100.000 per persoon beschermd.

Leningen in buitenland

Tot slot laten de onderzoekers weten dat Nederlandse huishoudens naast banktegoeden ook leningen hebben bij buitenlandse banken, maar dat dit bedrag in twee jaar tijd relatief weinig is veranderd. Per eind juni 2024 ging het om ongeveer € 15,7 miljard. In 2022 ging het nog om €14,3 miljard. Vooral Belgische (€ 5,8 miljard) en Duitse (€ 3,9 miljard) banken hebben hierin een groot aandeel.

Bron: DNB

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed