“Het vak hypotheekadviseur aantrekkelijker maken voor jongeren”
![office-2009693_640 het vak hypotheekadviseur](https://www.findinet.nl/wp-content/uploads/2024/09/office-2009693_640.jpg)
© Pixabay
Er is in Nederland een toenemend tekort aan mensen voor het uitoefenen van het vak hypotheekadviseur vanwege vergrijzing binnen de beroepsgroep. Het gebrek aan gespecialiseerde opleidingen beperkt bovendien de instroom van jong talent. Hypotheekadviesketen De Hypotheekshop, verzekeraar Dazure, onderwijsinstelling Curio (de beroepsopleider van West-Brabant), opleidingsinstituut Lindenhaeghe en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB, Erkend leerbedrijf) slaan om die redenen de handen ineen en roepen op tot een hervorming van het financiële onderwijs in Nederland.
Meer dan de helft 50 jaar en ouder
De vergrijzing van de beroepsgroep hypotheekadviseur blijkt onder meer uit data van opleider Lindenhaeghe: meer dan de helft van de hypotheekadviseurs en medewerkers die hun driejaarlijkse PE-certificaat (Permanente Educatie) behalen ouder is dan 50 jaar. Uit die data komt zelfs naar voren dat 34 procent ouder is dan 55 jaar en de komende jaren de sector gaan verlaten. Daarentegen zou slechts 12 procent jonger zijn dan 35 jaar.
Het vak hypotheekadviseur van belang voor toegankelijkheid
Volgens een van de initiatiefnemers zou dit toenemende tekort aan mensen voor het uitoefenen van het vak hypotheekadviseur niet alleen de hypotheeksector raken, maar ook de consument. Zonder goede (onafhankelijke) hypotheekadviseurs zouden financiële stabiliteit en toegankelijkheid in gevaar komen, zo is de gedachte.
Financieringsoplossingen op de woningmarkt
De initiatiefnemers maken zich sterk voor hun oproep, omdat hypotheekadviseurs een belangrijke rol spelen in het helpen van starters, doorstromers, huiseigenaren en senioren bij het vinden van passende financieringsoplossingen op de woningmarkt. Daarnaast zouden zij consumenten begeleiden bij levensveranderingen zoals echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden.
Meer stress en financiële risico’s voor consumenten
Het groeiende tekort aan adviseurs zou volgens de initiatiefnemers bovendien zorgen voor langere wachttijden en minder toegang tot dit belangrijke advies, wat juist in een oververhitte markt kan leiden tot meer stress en financiële risico’s voor consumenten.
Meer opleidingen
Om het tekort aan mensen voor het uitoefenen van het vak hypotheekadviseur aan te pakken, zijn de initiatiefnemers de samenwerking gestart. Sinds begin 2025 bieden zij een stageprogramma voor mbo-studenten, gericht op het opleiden van de volgende generatie hypotheekadviseurs en financiële medewerkers. De insteek is om met meer mbo- en hbo-scholen samenwerkingen aan te gaan.
Hervorming financiële onderwijs
Daarnaast roepen de betrokken partijen op tot een hervorming van het financiële onderwijs, waaronder het herintroduceren van Wet op het financieel toezicht (Wft) Basis in het curriculum van de financiële mbo-opleidingen. Dit certificaat zou een solide basis bieden in financieel advies en bereidt studenten voor op een betekenisvolle carrière in een sector die steeds meer onder druk staat.
Instroom jong talent in financiële sector
De samenwerking is volgens de initiatiefnemers een eerste stap in een breder traject om de instroom van jong talent in de financiële sector te vergroten en het belang van goed financieel onderwijs te benadrukken.
Bron: De Hypotheekshop, Dazure, Curio, Lindenhaeghe en SBB
Deel dit bericht, kies uw platform!
![Wink02 Wink Sabée](https://www.findinet.nl/wp-content/uploads/2023/01/Wink02-96x96.jpg)
Wink Sabée