De kruik gaat zo lang te water tot hij barst

Door Gepubliceerd op: 21 oktober 2024

Verzekeraars hebben het zwaar te verduren door al die wateroverlast en de ene storm na de andere die over Europa trekt. Gelukkig bieden herverzekeraars tot nu toe voldoende solvabiliteit, zodat de verzekeraars hun schade kunnen verhalen op de herverzekeraars.

Maar de grote vraag is natuurlijk of de herverzekeraars bereid zijn deze zekerheden te blijven bieden als de premie de schade niet dekt. En als de herverzekeraars hun premie verhogen, dan zijn de verzekeraars genoodzaakt dit door te berekenen in de premie. Tegenwoordig zijn de meeste polissen jaarlijks opzegbaar. Het continuatieseizoen is gestart en er zullen harde noten moeten worden gekraakt, want met een opzegtermijn van 3 maanden, valt er weinig aan te passen voor de prolongaties van 1 t/m 22 januari.

Het zou mij niet verbazen als er spoedig verzekeraars zijn die niet meer bereid zijn het risico van stormschade of waterschade te verzekeren, zonder specifieke risico-informatie te hebben ingewonnen t.a.v. de risico-locatie. Verzekerde belangen die gelegen zijn op schadegevoelige locaties, worden dan onverzekerbaar duur.

We gaan het zien.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Hans van Ommen

Hans van Ommen