Waarborgfonds keert alleen uit bij bewezen opvoering fatbike

Door Gepubliceerd op: 11 oktober 2024
Waarborgfonds keert alleen uit bij bewezen opvoering fatbike

© Fahrradblog, Pixabay

Wie schade oploopt door een ongeval waarbij een fatbike betrokken is, krijgt het advies om de politie erbij te halen. Deze kan checken of de fatbike is opgevoerd. Daarmee heeft het slachtoffer meer kans op een vergoeding van het Waarborgfonds. Dit meldt het fonds in een persbericht.

De laatste anderhalf jaar is de overlast van fatbikes fors gestegen. Ook het aantal ongevallen met deze fietsen met extreem dikke banden stijgt snel. Naast fysiek en emotioneel leed kan zo’n ongeval financieel leed veroorzaken. De kosten zijn vaak hoog en kunnen leiden tot betalingsproblemen.

Motorvoertuig of niet?

Onder voorwaarden kunnen slachtoffers van deze ongevallen aankloppen bij het Waarborgfonds, een entiteit van de Vereende. Het Waarborgfonds is er voor iedereen die door een motorvoertuig schade heeft geleden en met die schade niet terecht kan bij de eigen verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden, niet verzekerd is of reed in een gestolen motorvoertuig.

Een fatbike is een elektrische fiets. En sinds een wetswijziging van december 2023 is een elektrische fiets géén motorrijtuig. Dus kan er voor een ongeval met een elektrische fiets geen claim worden ingediend bij het Waarborgfonds. Voor zulke schade kan de veroorzaker van de schade zijn AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren) aanspreken. Met de AVP van de aansprakelijke zijn niet-opgevoerde elektrische fietsen over het algemeen verzekerd voor schade aan anderen.

Als een fatbike (of andere elektrische fiets) wordt opgevoerd, heeft dit voertuig meer vermogen en kan sneller. Mogelijk kan dit dan als een motorrijtuig worden beschouwd, aldus het Waarborgfonds. Het voertuig valt dan onder de uitsluiting motorrijtuigen op de AVP. Dan is er dus wel sprake van schade door een onverzekerd motorrijtuig, waardoor het Waarborgfonds wel in beeld komt.

Eiser moet bewijzen dat het om een motorvoertuig gaat

Tot nu toe heeft het fonds een beperkt aantal schademeldingen van ongelukken met fatbikes ontvangen. In enkele gevallen, waarbij door de politie is vastgesteld dat de fatbike is opgevoerd, heeft het fonds een schadevergoeding betaald en worden de kosten verhaald op de aansprakelijke persoon.

Cruciaal hierbij is dat is vastgesteld dat de fatbike is opgevoerd. Als de politie het voertuig op de rollerbank heeft gezet en daarover rapport opmaakt, is de situatie duidelijk. Maar bij het ontbreken daarvan “komen we in een grijs gebied waarbij de omstandigheden van het geval bepalend zullen zijn”, aldus het Waarborgfonds.

In ieder geval geldt dat de eiser moet bewijzen dat het in de gegeven situatie om een motorrijtuig gaat. Hetzelfde geldt overigens voor de AVP-verzekeraar van de aansprakelijke als deze de schade afwijst.

Politie inschakelen

“Haal bij een schade door een fatbike altijd de politie erbij om vast te laten stellen dat er sprake is van een opgevoerde fatbike of niet”, zegt Carola Wijkamp-Hermsen, directievoorzitter van de Vereende. “Dan heeft u als slachtoffer de meeste kans dat uw schade – door de AVP, de aansprakelijke of het Waarborgfonds – wordt betaald en kunnen wij onze rol van slachtofferbescherming goed uitoefenen.”

Bron: de Vereende

Deel dit bericht, kies uw platform!

Linda Welther

Linda Welther

Partners van Findinet

Nieuwsfeed