Subsidie kleine bedrijven voor verbeteren digitale veiligheid

Door Gepubliceerd op: 9 oktober 2024
Verzekeraars nemen maatregelen tegen silent cyber risico's

© Geralt, Pixabay

Veel kleine bedrijven in de sector financiële dienstverlening hebben nog niet genoeg maatregelen genomen voor het waarborgen van hun cyberveiligheid. Dit blijkt uit data van het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

Digitale weerbaarheid vergroten

Vanwege de tekortschietende cyberveiligheid bij kleine bedrijven is afgelopen maand de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ gestart. Deze subsidie biedt kleine bedrijven de kans om met financiële steun hun digitale weerbaarheid te vergroten.

Verkleinen risico op cyberaanvallen

Kleine bedrijven, zzp en mkb, in de financiële dienstverlening kunnen vooral nog veel winst behalen op specifieke gebieden zoals het inloggen in twee stappen, het tegengaan van phising en andere essentiële maatregelen. Dit blijkt uit de CyberVeilig Check van het DTC. Deze basismaatregelen zijn van cruciaal belang voor het verkleinen van het risico op cyberaanvallen.

Investeren in digitale veiligheid

Jaarlijks zouden duizenden bedrijven – zowel groot als klein – het slachtoffer zijn van een cyberaanval. Bedrijven die hun cyberweerbaarheid nog niet op orde hebben, zouden hierdoor een risico lopen. De subsidie zou daarom volgens DTC een belangrijke steun zijn, bijvoorbeeld voor investeringen in back-ups, wachtwoordmanagers en/of antivirussoftware.

Subsidiebudget toegekend op volgorde

DTC benadrukt niet te lang te wachten met het aanvragen, want de toekenning van de subsidie gebeurt op volgorde van binnenkomst. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen stopt namelijk wanneer het subsidiebudget van 1 miljoen euro is toegekend.

Dekking subsidie en voorwaarden

De subsidie dekt 50 procent van de kosten van een cybermaatregel, tot een maximum van 1.250 euro. De subsidie is voor bedrijven met 1 tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro.

Subsidie aanvragen in drie stappen

De subsidie voor het verbeteren van de cyberveiligheid voor kleine bedrijven is aan te vragen in drie stappen.

Stap 1: ‘CyberVeilig Check’ voor zzp en mkb

Wanneer ondernemers de checklist ‘CyberVeilig Check’ invullen, ontvangen zij actiepunten met maatregelen voor het vergroten van hun digitale veiligheid.

Stap 2 : aanschaf producten en diensten

Het aanschaffen van producten of diensten om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten.

Stap 3: aanvragen van de subsidie

De subsidie is aan te vragen via de RVO-website. Hiervoor hebben ondernemers de volgende zaken nodig: e-Herkenning inlog, actielijst van de CyberVeilig Check (PDF) en facturen en betaalbewijzen van de aanschaf of implementatie van de subsidiabele digitale techniek (PDF).

Bron: Digital Trust Center / ministerie van Economische Zaken

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed