Vijf opvallende trends op de woningmarkt

Door Gepubliceerd op: 1 oktober 2024
ABN AMRO stelt raming prijsverhoging woningen bij

Mel 88, Pixabay

In het derde kwartaal 2024 heeft hypotheekadviesketen De Hypotheekshop vijf opvallende trends ontwaard. We zetten ze op een rij.

1. Drukte bij hypotheekadviseurs ondanks krappe woningmarkt

Ondanks het schaarse woningaanbod hebben hypotheekadviseurs genoeg werk om handen. Zo hadden de adviseurs van De Hypotheekshop dit jaar 20 procent meer klanten over de vloer dan dezelfde periode vorig jaar.

Aanpassingen leennormen en gestegen inkomens

Het betreft dan niet alleen mensen die een huis zoeken of zich daarop oriënteren, maar ook starters en doorstromers die hun slag hebben kunnen slaan. De aanpassingen in de leennormen en de gestegen inkomens hebben namelijk nieuwbouw voor veel kopers bereikbaar gemaakt.

Verkoop door beleggers verhuurpanden

Bovendien is er voor koopstarters de laatste jaren meer aanbod doordat veel beleggers hun verhuurpanden in de verkoop hebben gedaan.

Overwaarde leidt tot verbouwingen

Daarbij komt dat door de hogere huizenprijzen de meeste woningeigenaren (veel) overwaarde hebben waardoor er mede door de lastige woningmarkt vaak wordt gekozen voor een verbouwing.

Aankoop woning buitenland

Verhogingen voor andere doeleinden komen daarnaast ook veelvuldig voor, waarbij de aankoop van een woning in het buitenland in de lift lijkt te zitten (dikwijls Spanje maar ook andere landen). Dit alles bij elkaar verklaart de gestegen toeloop bij hypotheekadviseurs

2. Stijging huizenprijzen lijkt af te vlakken

Hoewel het aantal verkochte woningen in de prijsklasse tot 300.000 euro in aandeel sinds eind 2022 is afgenomen en in de klasse vanaf 450.000 juist is toegenomen, lijkt de stijging van de huizenprijzen in de laatste drie maanden af te vlakken.

Grenzen betaalbaarheid in zicht

Gezien de grote krapte is een grote stijging haast onvermijdelijk, maar sinds de zomer is deze in de index op jaarbasis van De Hypotheekshop onder de 10 procent gebleven. Mogelijk dat de grenzen van de betaalbaarheid in zicht komen in combinatie met wat meer aanbod vanuit nieuwbouw en verhuurpanden.

3. Hypotheekrente daalt

Na een stabiele periode is de hypotheekrente sinds de zomer aan het dalen. De renteperiode 30 jaar vast is inmiddels alweer door de grens van 4 procent gezakt en 5 jaar vast nadert zelfs de grens van 3 procent.

Dalende overbruggingsrente vermindert dubbele lasten

Belangrijk voor doorstromers en daarmee de woningmarkt is dat de overbruggingsrentes bij veel geldverstrekkers onder de 5 procent zijn beland, waardoor de periode van dubbele lasten beter betaalbaar wordt. Bijna twintig aanbieders verlaagden hun rentetarieven in september gemiddeld een of meer keer per week.

Daling ‘10 jaar NHG’ in top-5 van de afgelopen tien jaar

De daling in het afgelopen kwartaal (in procentpunt) komt voor het belangrijkste rentetarief 10 jaar vast met NHG in de top 5 van de afgelopen tien jaar.

4. Marktaandeel banken groeit

Sinds het einde van de oversluitgolf door de opgelopen hypotheekrente in 2022 is het marktaandeel van de banken, en dat van de grootbanken in het bijzonder, gegroeid. Deels doordat consumenten weer vaker kozen voor 10 jaar vast, het traditionele domein van banken, en minder vaak voor de lange renteperioden 20 en 30 jaar vast. Deels ook omdat banken de hogere marge op spaarrentes konden omzetten in scherpe hypotheekrentes.

Pensioenfondsen en verzekeraars concurreren

In het derde kwartaal lieten echter partijen als MUNT, Vista en Centraal Beheer groei zien en werpen zich met nieuwe funding weer in de concurrentiestrijd.

5. Meer concurrentie op voorwaarden

De concurrentie tussen aanbieders vindt niet alleen plaats op rente, maar ook op voorwaarden. Ook ontwikkelingen op de woningmarkt dwingen geldverstrekkers om hun voorwaarden continu aan te passen.

Hospitaverhuur en flexwoningen

Het kabinet sorteert bijvoorbeeld voor op hospitaverhuur en de bouw van flexwoningen, beide zijn op dit moment nog lastig te financieren.

Verduurzaming, nieuwbouw en digitalisering

Recente verbeteringen door financiers richten zich op nieuwbouw (langere offertegeldigheid en bouwdepot), verduurzaming (aantrekkelijke verduurzamingsrentes) en digitalisering (vervanging van een aantal hypotheekdocumenten door data van overheidsinstanties).

Bron: De Hypotheekshop

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed