Minder aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid

Door Gepubliceerd op: 30 september 2024
Turien & Co. en AnsvarIdéa maken brochure voor advies cyberverzekeringen

© Darwin Laganzon

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Toch is de aandacht van kleine bedrijven voor online veiligheid afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek naar cyberbewustzijn in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Meerfactorauthenticatie

De onderzoekers lichten toe dat het algemene kennisniveau en de actiebereidheid bij Nederlandse bedrijven, consumenten en de overheid toenemen. Bijvoorbeeld als het gaat om automatische updates van processen, systemen en producten of het beter beveiligen van de toegang daartoe met bijvoorbeeld zogenoemde meerfactorauthenticatie. Andere maatregelen blijven echter nog achter.

Aantal meldingen cybercrime laag

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal kleinere mkb-bedrijven (<10 medewerkers) dat geen enkele maatregel lijkt te nemen, is toegenomen naar een derde van de populatie. In 2023 nam 19 procent van de kleine bedrijven geen actie. Ook blijft de hoeveelheid meldingen die men doet van (pogingen tot) cybercrime nog heel laag. Bijvoorbeeld, omdat ondernemers stellen geen schade te ervaren of de verwachting hebben dat het niets uitmaakt.

Digitaal zakendoen bevorderen

Om die reden wil het ministerie van Economische Zaken het veilig digitaal zakendoen bevorderen. Bijvoorbeeld door ondernemers breed te informeren over dreigingen. Of door cybersecurityeisen te stellen aan de veiligheid van producten en diensten en met de publiekscampagne ‘Doe Je Updates’.

Phishing, hacken en malware

Net als in 2022 en 2023 vindt meer dan drie op de tien Nederlanders hun eigen kennis over online risico’s als phishing, hacken en malware redelijk tot goed, zo vervolgen de onderzoekers. Echter zou driekwart van de Nederlandse consumenten en de helft van de bedrijfsmedewerkers echter geen melding of aangifte doen van cyberaanvallen of -criminaliteit.

Internetcriminaliteit

Tot slot laten de onderzoekers weten dat waar men zich zorgen maakt over digitale veiligheid, ze dat vooral doen over hun naasten. En wanneer men vreest slachtoffer te worden van internetcriminaliteit, dan wordt het verlies van data zwaarder gevoeld dan de financiële implicaties.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed