Prinsjesdag & pensioen en de legataris

Door Gepubliceerd op: 24 september 2024

Een geschiktere titel is eigenlijk, ‘Belastingplan 2025 en lijfrente/Oudedagsverplichting (ODV)’. In de Prinsjesdagplannen is namelijk niets opgenomen over pensioen. In het Belastingplan wel over de legataris.

RVU
Voorafgaand aan deze dag werd door de Minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid een mooie brief gestuurd over de al dan niet verlenging van het boetevrije Recht op Vervroegde Uittreding (lees vroegpensioen). Hij deed hierbij een oproep aan de Sociale Partners om tot afspraken te komen zodat alleen echt zware beroepers hiervan gebruik kunnen maken. Als dat lukt, dan is hij bereid om hiervoor geld uit te trekken en de huidige RVU-regeling te verlengen. De vraag blijft dus wat is een zwaar beroep en hoe voorkom je ‘misbruik’? Tot op heden is dit echter nog niet gelukt. Omdat niemand meer zoals vroeger 40 jaar in hetzelfde beroep blijft, blijft het mijns inziens een illusie om dat te kunnen vaststellen. Beter is het dus om in te zetten op duurzame inzetbaarheid (en omscholing en dus eigen verantwoordelijkheid).

Legataris
In het belastingplan 2025 is wel de legataris opgenomen als een soort pseudo erfgenaam. Bancaire en beleggingslijfrenten en de ODV mogen na ingang namelijk alleen toekomen aan erfgenamen. Een legataris is echter geen erfgenaam. Vanaf 2025 wordt deze – terecht – toegevoegd. Immers gaat de erfenis vaak naar de kinderen uit het eerste huwelijk, terwijl de 2e echtgenoot/partner wel de uitkering van de ‘oudedagvoorziening’ moet krijgen.

Testament
Bij pensioen mag alleen een echte partner het nabestaandenpensioen krijgen (is die er niet, dan vervalt het ‘kapitaal’ aan het collectief) en bij een verzekerde lijfrente mag iedere natuurlijk persoon de nabestaandenlijfrente krijgen, zowel voor als na ingang. Bij een bancaire, beleggingslijfrente of een ODV mogen de uitkeringen na ingang alleen toekomen aan een erfgenaam. Daar wordt nu dus de legataris aan toegevoegd. De legataris krijgt dan een vordering op de nalatenschap middels het legaat ‘resterende lijfrentetermijnen/ODV’.  Voorwaarde is wel dat dit testamentair is vastgelegd.

 

Deel dit bericht, kies uw platform!

Rene Graafsma

Rene Graafsma

Partners van Findinet

Nieuwsfeed