Lindenhaeghe verzorgt twaalfde Prinsjesdagoverzicht

Door Gepubliceerd op: 18 september 2024
Lindenhaeghe verzorgt twaalfde Prinsjesdagoverzicht

© Pixabay

Traditiegetrouw presenteert opleidingsinstituut Lindenhaeghe de dag na Prinsjesdag een totaaloverzicht van de aangekondigde kabinetsmaatregelen die belangrijk zijn voor de financiële sector. Het resultaat van deze twaalfde editie – aanvankelijk was het een idee van instituut Hoffelijk, dat is opgegaan in Lindenhaeghe – is opnieuw een heldere samenvatting. Daarbij worden direct praktische handvatten gegeven om de nieuwe ontwikkelingen toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Dit jaar legt Lindenhaeghe de focus wederom op de cruciale thema’s belasting, sociale zekerheid, ondernemers, wonen, werk, schulden en pensioen. Hieronder een greep uit de maatregelen.

Pensioenen

In 2025 wordt het platform Werkenaanonspensioen.nl verder ontwikkeld. Het platform biedt praktijklessen en animaties over de pensioentransitie. Extra aandacht gaat naar specifieke groepen, zoals ondernemingsraden en financieel adviseurs, om hen beter te informeren over de veranderingen.

Voortzetting wezenpensioen
In 2025 wordt het Wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel maakt vrijwillige voortzetting van het wezenpensioen mogelijk, uniformeert het kindbegrip en verbetert de uitvoering van pensioen bij arbeidsongeschiktheid, inclusief verruiming van overgangsrecht voor gesloten fondsen en verzekeraars.

Aantal werknemers zonder pensioenopbouw terugdringen
Verder wil het kabinet het aantal werknemers zonder pensioenopbouw in 2028 halveren. In 2019 hadden 936.000 werknemers geen pensioenopbouw. In 2022 was dit aantal al gedaald tot 765.000. Samen met de pensioensector werkt het kabinet aan verdere daling, met initiatieven als het Aanvalsplan Witte vlek.

Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid verlengd
Het kabinet wil dat de maatwerkregeling voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden ook in 2025 blijft bestaan, zodat mensen gezond hun pensioen kunnen halen en langer door kunnen werken. Na 2025 wordt samen met sociale partners gezocht naar nieuwe oplossingen.

Bedrag ineens opnieuw uitgesteld
Het bedrag ineens gaat op zijn vroegst in vanaf 1 juli 2025. De ingangsdatum is afhankelijk van de behandeling van het wetsvoorstel Herziening bedrag ineens in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer.

De Tweede Kamer ontvangt minimaal twee keer per jaar een update over de voortgang van het nieuwe pensioenstelsel.

Maatregelen m.b.t. ondernemers

In 2024 is het tweeschijvenstelsel in box 2 geïntroduceerd. Dit wordt doorgezet in 2025. Voorafgaand aan de box-2-heffing wordt er vpb geheven in de bv. Het kabinet wil de vpb-tarieven van 2024 doortrekken voor 2025. Dit betekent dat het algemene vennootschapsbelastingtarief 25,8% bedraagt. Tot een belastbaar bedrag van € 200.000,- geldt een verlaagd tarief van 19%.

De mkb-winstvrijstelling daalt van 13,31% in 2024 naar 12,7% in 2025. In de Voorjaarsnota 2024 was zelfs een nog grotere verlaging (12,03%) voorzien, maar in het Hoofdlijnenakkoord is die maatregel weer teruggedraaid.

Financieringshub
Het kabinet wil dat ondernemers makkelijker toegang krijgen tot financiering. Daarom ontwikkelt het kabinet de Financieringshub. Deze hub, ontwikkeld door de Kamer van Koophandel, wordt eind dit jaar gelanceerd.

Qredits
Vanaf 1 oktober 2024 verstrekt Qredits duurzaamheidsleningen aan het mkb. Het Klimaatfonds heeft hiervoor € 10 miljoen beschikbaar gesteld van de € 25 miljoen aan middelen. Deze middelen zorgen ervoor dat Qredits leningen tot maximaal € 50.000,- kan aanbieden. Qredits haalt daarnaast € 60 miljoen aan eigen funding op. De € 10 miljoen van het Klimaatfonds wordt ingezet om leningen met een lage rente te verstrekken. Hiermee kan Qredits ongeveer 1.700 leningen aan mkb-ondernemers verstrekken.

Andere Prinsjesdagoverzichten

Ook opleidingscentra Dukers en Balemans en Impact Opleiding & Training geven een Prinsjesdagoverzicht uit. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland geven in hun Prinsjesdagnieuwsbrief een eerste uitgebreide reactie op de Miljoenennota. De ondernemersorganisaties zijn overwegend positief over de toon richting ondernemers. “Dat vertaalt zich onder meer in een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, zodat bedrijven kunnen investeren. Het kabinet draait maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling.”

De aangekondigde forse bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs vallen ook bij de ondernemersverenigingen slecht. Ze worden gezien als “een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen”. Ook de houding richting Brussel inzake de netcongestie, de stikstopfproblematiek en het beleid rond asielzoekers baart de clubs zorgen.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Linda Welther

Linda Welther

Partners van Findinet

Nieuwsfeed