Functieverschuivingen zorgen voor opschudding RiFD Top 100

Door Gepubliceerd op: 5 juli 2024
Functieverschuivingen zorgen voor opschudding RiFD Top 100

© tumisu, Pixabay

De lijst van meest invloedrijke figuren in de intermediaire bedrijfstak, de RiFD Top 100, is flink van samenstelling en volgorde veranderd. Eén op de vijf namen is nieuw. De top 10 bestaat zelfs voor de helft uit nieuwe gezichten. Henri Veldsink is terug van weggeweest op nummer 1.

Dat blijkt uit de vijfde editie van deze ranglijst, die jaarlijks wordt opgesteld door het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners in samenwerking met Oostdam & Partners. Het gaat om mensen die de meeste zeggenschap hebben binnen bedrijven die zich primair bezighouden met advies en bemiddeling in verzekeringen en hypotheken.

Aan de wijzigingen liggen bedrijfsovernames aan ten grondslag, maar dit jaar zeker ook de nodige functieverschuivingen binnen ondernemingen. Fusies en overnames tot 1 juli 2024 zijn in de lijst verwerkt

Functie CEO Aon Nederland geschrapt

Henri Veldsink is dit jaar de meest invloedrijke persoon in de sector financiële dienstverlening. In 2021 stond hij ook al bovenaan de ranglijst. Michael de Nijs, destijds de topman van de grote fusiecombinatie Alpina (Heilbron en Voogd & Voogd), onttroonde hem het jaar erna. In 2023 was de eer en verantwoordelijkheid voor het eerst aan een vrouw, Leonique van Houwelingen. Maar door een reorganisatie binnen Aon is zij geen CEO meer van het Nederlandse onderdeel van de internationale makelaar.

Aon heeft intern de functie CEO van Aon Nederland geschrapt en de Nederlandse activiteiten ondergebracht bij Philip Alliet, de CEO van Aon Benelux. Zijn invloed in Nederland wordt beperkt geacht, waardoor Alliet niet in het overzicht voorkomt. Deze ontwikkelingen brengen Henri Veldsink terug aan kop.

BlackFin Capital Partners

Ron Gardenier, binnen Aon lange tijd chief MGA van One Underwriting, komt terug in de top 10. Hij is de nieuwe CEO van de onderneming die alle particuliere verzekerings- en volmachtactiviteiten van Aon Nederland (Affinity en MGA) voortzet. Dit bedrijfsonderdeel – goed voor € 65 mln omzet en zo’n 400 medewerkers – is opgekocht door investeringsmaatschappij BlackFin Capital Partners.

BlackFin heeft overigens ook meerderheidsbelangen in BlauwTrust Groep, waartoe franchiseketen De Hypothekers Associatie behoort, en in Romeo Financiële Diensten, met labels als Huismerk en FlexFront. Sanne de Laat, CEO van De Hypotheker, heeft een eigen vermelding in de lijst (14e), evenals Martin Keegstra namens Romeo (24e).

Acht vrouwen

De lijst bevat aparte paragrafen over jonge personen en senioren op de lijst en één over vrouwen. De jongste persoon is 34 jaar, de oudste 75. Het aandeel vrouwen blijft beperkt tot 8%, oftewel 8 van de 100. Zij nemen wel relatief vaak een hoge positie in op de ranglijst. Hoogst genoteerde vrouw is nieuwkomer Maud Martens. Als CEO van Heinenoord Holding (Fidus), dat stilaan volledig in handen komt van verzekeraar Nationale-Nederlanden, neemt zij de plaats in van het bekende gezicht van Arie van den Berg.

De ranking in de RiFD Top 100 is gebaseerd op een puntensysteem. Leidend zijn het aantal FTE binnen de onderneming(en) en relevante bestuursfuncties in de sector. Daarop zijn nog
correctiefactoren toegepast.

Bron: RiFD

Deel dit bericht, kies uw platform!

Linda Welther

Linda Welther

Partners van Findinet

Nieuwsfeed