Werven en behouden medewerkers grote zorg voor het mkb

Door Gepubliceerd op: 4 juli 2024
Volledig datagedreven werken is voor financiële dienstverleners nog een fata morgana

© Peggy Marco, Pixabay

Een derde van het mkb verwacht meer freelancers te moeten inzetten om het werk gedaan te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis.

Behoud en werving van medewerkers

Het onderzoek zou verder aantonen dat het behouden en werven van gekwalificeerde medewerkers een grote zorg is onder 71 procent van mkb-ondernemers. Tijdens het onderzoek gaf ongeveer 54 procent van de mkb’ers aan zich ongerust te maken over de hoge werkdruk bij hun werknemers.

Hoge werkdruk

De hoge werkdruk zou volgens mogelijk leiden tot uitval of vertrek van personeel met hogere kosten tot gevolg voor de ondernemer. Vandaar de wens meer freelancers in te huren, aldus de onderzoekers.

Verzuim tegengaan

Een andere zorg die de ondernemers tijdens het onderzoek hebben uitgesproken is op welke manier zij verzuim kunnen tegengaan. Zo vragen zij zich af hoe zij hun medewerkers gemotiveerd kunnen houden onder de hoge werkdruk (56 procent).

Investeren in nieuwe medewerkers

De onderzoekers laten voorts weten dat ondernemers nieuwe investeringen zien als oplossing voor het tegengaan van deze hoge werkdruk. Op deze wijze willen zij hun medewerkers gemotiveerd houden zodat ze niet op zoek gaan naar ander werk. Zo gaf tijdens het onderzoek 52 procent van mkb’ers aan vooral meer te willen investeren in het aannemen van nieuwe medewerkers. Tot slot gaf 31 procent aan meer freelancers te willen inhuren.

Freelancers geen duurzame oplossing

Reflecterend op het onderzoek betogen de onderzoekers dat het inzetten van freelancers niet de structurele oplossing is voor alle problemen die mkb’ers ondervinden. Zij beamen dat freelancers de werkdruk verlichten en goed werk leveren, maar geen duurzame oplossing vormen voor het echte probleem. Met name het vinden van de juiste freelancer, de inwerkperiode zij nodig hebben en het vertrek na enige tijd bieden geen structurele oplossing voor hun personeelsproblemen, aldus de onderzoekers.

Werk-privébalans en rustmomenten

De onderzoekers onderkennen tegelijkertijd dat voor het werven, het behouden en motiveren van goede medewerkers niet één ultieme oplossing beschikbaar is. Ze adviseren daarom zaken als werkdruk, werk-privébalans en rustmomenten met elkaar te bespreken. Bijvoorbeeld door het beter managen van werkpieken en het op creatieve manier ondersteunen en motiveren van medewerkers.

AI, flexibele werkuren en werkplekken

De onderzoekers denken daarbij aan de inzet van ondersteunende technieken als AI. Verder opperen ze het bieden van relevante opleidingsmogelijkheden en het invoeren van flexibele werkuren en werkplekken. Volgens de onderzoekers zijn dit in de huidige tijd van personeelstekorten goede instrumenten voor het behoud van medewerkers.

Bron: Interpolis

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée

Partners van Findinet

Nieuwsfeed