Verzekeringssector werkt hard aan de implementatie Solvency II

Door Gepubliceerd op: 27 augustus 2014

DNB constateert dat verzekeraars goed op weg zijn, maar vraag aandacht voor Pilaar 3 en onderdelen van Pilaar 2.

“Met name de governance en de rapportageverplichtingen vragen nog de nodige aandacht van de verzekeraar”, aldus DNB.

Verzekeraars zijn een eind op weg

Het onderzoek heeft uitgewezen, in lijn met de voorgaande jaren, dat de verzekeraars op een tweetal punten goed op weg zijn. Allereerst berekenen vrijwel alle verzekeraars periodiek, ten minste jaarlijks, de Solvency Capital Requirements (SCR). Met de voorbereidende rapportages in 2015 zal ook ten aanzien van de juistheid meer duidelijk komen. Daarnaast zijn vrijwel alle verzekeraars begonnen met de uitvoering van de Own Risk & Solvency Assessment (ORSA), in het licht van de verplichte Eigen Risico Beoordeling (ERB) in 2014 is dit goed te begrijpen. Veel van de verzekeraars laten de implementatie extern reviewen.

Diverse gebieden vragen om extra aandacht

Pilaar 3 en onderdelen van Pilaar 2 blijven aandacht vragen van verzekeraars. Er is weinig verbetering waargenomen rondom de (publieke) rapportageverplichtingen, met name waar het gaat om de voorbereiding op de Regular Supervisory Reporting (RSR) en de Solvency and Financial Condition Report (SFCR).

Daarnaast is er meer aandacht vereist voor (het beleid rondom) sleutelfuncties. Verzekeraars lijken hier weinig vooruitgang op te boeken. De implicaties voor verzekeraars worden steeds duidelijker, nu duidelijker wordt wat Solvency II hier verwacht. DNB zal hier in 2014 nader onderzoek naar doen.

Verder verdienen de voorbereiding van de IT-systemen op Solvency II en datakwaliteit nog de nodige aandacht. Voor veel verzekeraars lijkt de onzekerheid rondom de definitieve regelgeving hier een rol te spelen. 

Tot slot is er blijvend aandacht nodig voor de impact van Solvency II op de eerste lijn. Verzekeraars erkennen onvoldoende de impact van de nieuwe wetgeving op de eerste lijn.

Knelpunten

Verzekeraars zelf ervaren de niet definitieve regelgeving en beperkte capaciteit als de grootste knelpunten. Doordat de regelgeving niet finaal is, heerst er onzekerheid onder de verzekeraars. Verzekeraars geven verder aan dat ze in de huidige (markt-)omstandigheden niet altijd beschikken over de (extra) benodigde capaciteit, qua bemensing en middelen, om de aanpassingen die Solvency II met zich meebrengen, door te voeren.

Vervolg

DNB herhaalt periodiek de uitvraag (self assessment), de volgende staat gepland voor het vierde kwartaal van 2014. Om de kwaliteit te waarborgen en het belang verder te onderstrepen, vraagt DNB bij de volgende uitvraag de verantwoordelijke bestuurder of directielid de beantwoording te ondertekenen. Naast deze periodieke uitvraag zal op bepaalde specifieke onderwerpen, waaronder bijvoorbeeld sleutelfuncties, een verdiepende uitvraag worden gedaan.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet