Bizarre ontwikkeling van het Wft-pensioenexamen

Door Gepubliceerd op: 25 maart 2014

Was het examen Pensioen even bijzonder zwaar om bewust een shake out te bewerkstelligen? Vanaf 2014 zijn de eisen in elk geval een stuk lichter.

Met ongeloof nam Ditty Burgers kennis van de exameneisen voor het Wft Pensioendiploma zoals die per 1 januari 2014 gelden. Het examen kent nu nog alleen een digitaal gedeelte en telt 49 meerkeuzevragen. Dat staat in schril contrast tot het examen dat de adviseurs moesten afleggen om hun pensioenportefeuille na 31 december 2013 te mogen blijven beheren. Zij moesten een kostbare opleiding volgen en ook een mondeling examen afleggen tegenover twee assessoren. Heel wat anders dan het huidige digitale examen die niet meer dan 135 minuten in beslag neemt.

Ditty Burgers (Finas Adviesgroep) meldt op de LinkedIn Groep Pensioen & Employee Benefits Specialisten dat zij bij CDFD heeft geïnformeerd of wellicht sprake is van een vergissing. Dat blijkt niet het geval. “De eisen voor het examen in 2013 waren zwaarder om betere adviseurs af te leveren.” Burgers: “Afschrijven van de bestaande adviseurs is het geweest!”

Ze krijgt bijval op LinkedIn. “Eigenlijk is het ongelooflijk dat deze wending zich in zo’n korte tijd aandient en dat vele vorig jaar hogere kosten hebben moeten maken om aan beide eisen van de vergunning te voldoen en sommigen wel hun schriftelijk maar niet hun mondeling wisten te halen.”

Discussianten zijn het met elkaar eens: “Er is een hoop bangmakerij geweest en een shake out bewerkstelligd. Men heeft gewoonweg schoon schip willen maken onder de bestaande adviseurs. Daardoor heeft men een grote groep serieuze adviseurs nodeloos streng door de mangel gehaald.”

Ditty Burgers weet te melden dat NIBE SVV overweegt om de adviseurs die vorig jaar hun diploma behaald hebben te upgraden naar ‘pensioenspecialist’ of ‘pensioenadviseur senior’.  “Misschien kunnen wij ons hard maken”, stelt zij voor, “om andere exameninstituten ook daartoe te bewegen.”

Ook Bureau D&O spreekt op haar website van een ‘bizarre wending Vergunning Wft pensioenverzekeringen’. Hoe bizar blijkt uit het feit dat D&O nu een cursus aanbiedt die 4 dagen in beslag neemt. De examenkandidaten moesten in 2013 nog rekenen met een 10-daagse cursus.

Recent meldde het Financieele Dagblad dat het met name voor kleine bedrijven lastig is een opvolger te vinden voor de adviseur die terugschrok voor de zware exameneisen. Een wel gecertificeerde pensioenadviseur vindt het terecht onverantwoord de post over te nemen zonder die grondig te analyseren en waar nodig te repareren. Kleinere bedrijven kunnen de daarmee gemoeide kosten niet opbrengen en komen daardoor bij de verzekeraar zelf terecht.

Krijgen we nu de situatie dat de post even bij de verzekeraar gestald wordt totdat de adviseur wel aan de afgezwakte exameneisen heeft voldaan? Dan zou met recht helemaal sprake zijn van een bizarre ontwikkeling.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet